Magyar tudományos akadémia

Miskolci területi bizottsága

Akadémiai Esték

MAB Székház, Miskolc


AKADÉMIAI ESTÉK

Időpont: 2016. szeptember 21.  17:00

Helyszín: MTA MAB Székház (Miskolc, Erzsébet tér 3.)

Inotai András
Professzor emeritusz és kutató professzor az MTA KRTK Világgazdasági Intézetében
Az Európai Unió és a Kínai Népköztársaság:
verseny és együttműködés a változó globális
politikai-gazdasági erőtérben

és

Juhász Ottó
Magyarország volt pekingi nagykövete
Honnan? Hol? Merre?



Inotai András
Professzor emeritusz és kutató professzor az MTA KRTK Világgazdasági Intézetében. 1991 és 2011 között az intézet igazgatója, előtte 1989 és 1991 között a Világbank munkatársa (Washington D.C.). Két évtizedig oktatott a College of Europe-on (Bruges, 1992-2013), 2002-ben a Columbia University meghívott professzora. Jelenleg is oktat a College of Europe varsói intézményében, a Zentrum für Europaeische Integration (Bonn) posztgraduális képzésén, valamint a European Online Academy-n (Berlin-Nice). Tagja a College of Europe, a Foundation for European Progressive Studies (FEPS, Brüsszel), a Progressive Economy (Brüsszel), a Bertelsmann Stiftung akadémiai, ill. tudományos tanácsának. Számos nemzetközi szakmai folyóirat szerkesztőbizottsági tagja. Kutatási területei: globalizáció, regionális integrációk, különös tekintettel az EU fejlődésére, jelenkori kihívásaira, a gazdasági biztonság fő tényezői és növekvő jelentősége, az új EU-tagállamok összehasonlító elemzése, a magyar gazdaság aktuális és fejlesztésstratégiai kérdései.

Az előadás az EU-Kína kapcsolatok történeti hátterével indít, majd felvázolja a két szereplő súlyát a világgazdaságban. Elemzi a kétoldalú kapcsolatok állandó és változó elemei („stratégiai partnerség”), az EU és Kína érdekeit és elvárásait, beleértve az EU és a tagországok „Kína-képét” és Kína „EU-képét”. Kitér az EU tagállamai közötti érdekkülönbségekre, hangsúlyozva Németország meghatározó szerepét. Bemutatja az „új selyemúttal” (egy övezet – egy út – OBOR) kapcsolatos kínai elképzeléseket, és ezekben a közép- és kelet-európai térséggel való együttműködés lehetőségeit (EU, 16+1, bilaterális). Végül néhány következtetést fogalmaz meg a jövőbeli együttműködés lehetőségeiről és korlátairól/konfliktusforrásairól mind a kétoldalú kapcsolatokban, mind a két térség globális mozgásterét és prioritásait illetően.



Juhász Ottó
Kína nyugalmazott nagykövete
Tanulmányok:
Pekingi Egyetem (modern kínai és ókínai nyelv)
Pekingi Nemzetközi kapcsolatok Intézete (diploma)
Szegedi Egyetem BTK és ELTE BTK (diploma).
Kínához fűződő diplomáciai életpálya:
Utolsó hazai beosztás: a Külügyminisztérium
Ázsiai és Csendes-óceáni Főosztályának vezetője
Utolsó külföldi megbízatás: Magyarország Kínában akkreditált nagykövete.
2000-től sinológiai kutatás, publikációk, prezentációk, kutatásszervezés, 2004/05 és 2009/10 között oktatás a Corvinus Egyetemen (Kínai és Távol-keleti Tanulmányok).

Az előadás témája:
A megkésett kínai modernizáció: provokáltság, vesszőfutás, permanens konfliktus a külvilággal. Eltékozolt három évtized. Az elmúlt harminchat év: eredmények, feszültségek, kényszerpályák. Az elképzelt jövő: két centenárium.