Magyar tudományos akadémia

Miskolci területi bizottsága

Akadémiai Esték

MAB Székház (Miskolc)

 

Akadémiai Esték

Időpont: 2015. december 09.    17:30

Helyszín: MAB Székház (Miskolc, Erzsébet tér 3.)

 

Utasi Ágnes

 "Kapcsolatok, közösség és szolidaritás"

 

 

„A két évtizeddel ezelőtt indult társadalmi-gazdasági átalakulást követően megjelent a munkanélküliség, csökkent a biztonság, fokozódtak a társadalmi egyenlőtlenségek. A társadalmi hierarchia egyik pólusán korábban nem tapasztalt gazdagságban élhetnek kevesen, a másik póluson nyomorognak sokan. Az individuális előrejutás, gazdagodás, rivalizálás hatására egyre erősebb lett a bizalmatlanság. Szétestek vagy átrendeződtek az egyéni és közösségi kapcsolatok. A változások nyomán igazolódott, hogy közösségi kapcsolatok nélkül nincs szolidaritás, közös fellépés nélkül nincs érdekérvényesítés. (…)

 

Mind világosabbá vált, hogy a közösségi helyett kizárólag az egyéni verseny és előrejutás célja, a fogyasztási javak erőn felüli, bármi áron történő megszerzésének vágya szétforgácsolja, bizalomhiányossá teszi a kapcsolatokat, közösségeket, atomizálja a társadalmat. Úgy gondoltuk, hogy a jelen körülmények között a legfontosabb társadalmi feladat az, hogy a közösséghiányos, atomizált társadalomban megerősödjön, visszarendeződjön a közösség iránti igény. A közösség igényével, a közösségi léttel azután erősödhet a lemaradó mások iránti szolidaritás és a közélet igénye is. Kutatásunk alaphipotézise és mottója: „a közösségi kapcsolatok igénye a demokrácia megújításának esélye.” A két kulcsszó a közösség és a közélet.”

(Utasi Ágnes: Kötelékben. Szolidaritás-hálók és közélet. MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont – Belvedere. Szeged, 2013. Előszó, 9. o.)

 

***********

 

Utasi Ágnes, szociológus, MTA doktor, habilitált egyetemi tanár. Hegyeshalmon született.

A diploma megszerzése után a Veszprémi Vegyipari Egyetem tanára volt. A nagyüzemi vegyipari munkások életmódjának országos felmérésében vett részt, a Veszprém megyei felvételnek volt a vezetője.

A bölcsészdoktori disszertációját 1978-ban védett meg az ELTE Bölcsészettudományi karán. 1980-ban az MTA levelező aspiránsa lett, kutatásvezetője Kolosi Tamás. Később a Kolosi által vezetett „Országos Rétegződés-modell” vizsgálat céljára felállított kutatócsoport tagja lett. Rá néhány évre védte meg kandidátusi disszertációját az életstílus-csoportok és azok fogyasztási preferenciáiból. Több más kutatást is végzett a Társadalomtudományi Intézetben, majd később a Politikai Tudományok Intézetében, főként életvitel témakörben. Több magyar és külföldi egyetemen és oktatási intézményben is tanított, többek közt Stockholmban, Athénban. Ösztöndíjat nyert Oxfordban a Ruskin College-ban és Hollandiában.

Jelenleg egyetemi magántanár a Szegedi Tudományegyetemen.