Magyar tudományos akadémia

Miskolci területi bizottsága

Akadémiai Esték

MAB Székház, Miskolc


AKADÉMIAI ESTÉK

Időpont: 2015. május 06.  17:30

Helyszín: MTA MAB Székház (Miskolc, Erzsébet tér 3.)

 

Program:

Prof. Dr. Bod Péter Ákos

 

„Nem szokványos gazdaságpolitikák Magyarországon – évtizedek óta”

 

A gazdasági fejlődés centrumán kívüli térségekben – így hazánkban is – a vezető országokban kidolgozott gazdaságpolitikai ajánlások, intézményi megoldások nem vehetők át közvetlenül, vagy csak rossz hatásfokkal. A periférián a sikeres modernizációhoz gyakran heterodox közgazdasági nézetrend és nagyfokú kormányzati, állami aktivitás társul. Ezáltal azonban megnő a gazdaság átpolitizáltságának a veszélye, a gazdaságpolitikai tévutak kockázata. Az előadás kitér az 1960-as évek reformszocialista kísérletére, a rendszerváltozás időszakára, és a 2008-as pénzügyi válságra adott magyar válaszok tanulságaira, belehelyezve a magyar fejleményeket a periferiális piacgazdaság átfogóbb dilemmáiba.

 Prof. Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdasági Intézetének igazgatója, a Gazdaságpolitika Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára. 1951-ben született Szigetváron, 1975-ben szerzett közgazdasági diplomát Budapesten. Közgazdasági kutatómunkát végzett 1990-ig, mellette egyetemeken oktatott és doktori fokozatot szerzett. Vendégoktatóként tanított amerikai és nyugat-európai egyetemeken, dolgozott ENSZ-tanácsadóként a fejlődő világban.

 A rendszerváltozáskor országgyűlési képviselő, ipari és kereskedelmi miniszter Antall József kormányában. 1991 és 1994 között a Magyar Nemzeti Bank elnöke. 1995-1997 között a londoni EBRD (European Bank for Reconstruction and Development) igazgatótanácsának tagja. Ezt követően visszatért tanári pályájára: előbb a Veszprémi Egyetem kutatóprofesszora, tanít a Károli Gáspár Református Egyetemen, majd 2000-től a Budapest Corvinus Egyetem professzora.

 Munkásságáért megkapta a Köztársasági Elnök emlékérmét, a Tudományos Ismeretterjesztő Társaságtól a Bugát Pál emlékérmét, a Magyar Nemzeti Bank Popovics Sándor Díját,  2011-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét.

 2014-től a Magyar Tudományos Akadémia doktora. Tíz szakkönyv, mintegy száz szakcikk szerzője, rendszeresen publikál gazdaságpolitikai kérdésekről a szakfolyóiratokban. Oktatómunkája mellett az Akadémia Kiadó igazgatósági tagja, több vállalatnál felügyelőbizottsági tag, számos szakfolyóirat szerkesztőbizottságának tagja, alelnöke a Magyar Közgazdasági Társaságnak. Nős, három gyerek apja.