Magyar tudományos akadémia

Debreceni területi bizottsága

A Magyar Tudomány Ünnepe debreceni nyitóünnepsége

A tudomány érdekes és izgalmas, a társadalommal együttműködve képes gyors fejlődésre. Ehhez minél inkább érthetővé, láthatóvá és érezhetővé kell tenni a tudomány nagyszerű eredményeit. A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat célja ez, melynek idei mottója „Emberközpontú tudomány”.

A 2017. november 6-án megrendezésre került Magyar Tudomány Ünnepe debreceni nyitóünnepségét köszöntötte Bokor József akadémikus, az MTA alelnöke és Gergely Pál akadémikus, az MTA DAB elnöke. A tudományos előadások az MTA Debreceni Területi Bizottsága régiójához köthető, Lendület-pályázaton nemrégiben nyertes kutatók szakmai tevékenységét, legújabb eredményeiket mutatták be.

Sramkó Gábor az MTA-DE Lendület Evolúciós Filogenomikai Kutatócsoport vezetője a magyarság számára kiemelten fontos biogeográfiai egység a sztyeppei élőlények eredetét vizsgálja és bizonyos fajok érdekes előfordulásának és növénygenetikai tulajdonságainak kapcsolatát tárja fel háromtagú kutatócsoportjával. „Genomikai módszerek az evolúciós filogenetikai és filogeográfiai kutatásban” című előadásában többek között a bókoló zsálya (Salvia nutans) elterjedését követhettük nyomon a feltárt múltbéli minták alapján. A kutatás távlati célja a kelet-európai élőlények DNS-bankjának mintagyűjtéssel egybekötött elkészítése.

Török Péter az MTA-DE Lendület Funkcionális és Restaurációs Ökológiai Kutatócsoport vezetője négy fős kutatócsoportjával a szárazföldi és vízi élőlényközösségek funkcionális összetételét alakító tényezőket, illetve a közösségben zajló folyamatokat tanulmányozza, melynek legújabb kutatási eredményeit az „Új frontok a restaurációs ökológiában” című előadásában mutatta be. A kutatás során elemzik a magok terjedését, illetve terjesztését a gyepek, illetve féltermészetes gyepek szerepét az élőhelyek, természetvédelmi területek klímára gyakorolt hatásainak megfelelő kezeléséhez.

Díjban részesült a Magyar Tudomány Ünnepe debreceni nyitóünnepségén:

Az MTA Atommagkutató Intézete 2017. évi Szalay Sándor-díját a Tudományos Tanács döntése alapján Pécskay Zoltán tudományos tanácsadó nyerte el.

Az MTA Debreceni Területi Bizottsága „A tudomány támogatásáért” Érmét Ratalics László számára ítélte oda az MTA DAB Elnöksége, aki a Hajdú-bihari Napló munkatársa és egyik szervezője annak, hogy az MTA DAB tudományos közössége által szerzett cikkek rendszeresen jelenjenek meg a megyei napilapban és annak internetes oldalán.

Észak-Alföldi Regionális Innovációs Díjak:

Pályázó:             Pharma Print Kft. (4031 Debrecen, Határ út
                           17118/43 hrsz.)
Pályázat címe:     Bonyolult megmunkálású betegtájékoztatók
                            nemzetközi piacainak meghódítása Bővebben

Pályázó:             Ocular Soft Kft. (5000 Szolnok, Bartók B. út 69.)
Pályázat címe:     Taupert Szemvizsgálat a XXI. század látásigényeire
                            szabva Bővebben

Pályázó:              GLOSTER Kft. (4326 Máriapócs, Pócsi sarok 1.)
Pályázat címe:     Konzervgyártási technológia komplex innovatív
                            fejlesztése a GLOSTER Kft-nél Bővebben

A rendezvényt követően kiállítás nyílt Józsa János festőművész munkáiból „80 év a művészet bűvöletében” címmel. Köszöntőt mondott és megnyitotta Rácz István, az MTA DAB Klub elnöke, közreműködött Virágh Tibor, előadóművész. A kiállítást Cserép Zsuzsanna közművelődés szervező rendezte.

Híradások:
https://www.dehir.hu/videogaleria/kutatasi-eredmenyeket-mutattak-be-a-magyar-tudomany-unnepen-debrecenben/

https://www.hirstart.hu/hk/20171107_innovacios_dijazottak_2017_eszak-alfo


http://www.haon.hu/tudomanyos-munkakat-ismertek-el-debrecenben/3672146


https://www.nyiregyhaza.hu/innovacios-dijazottak-2017--eszak-alfold-2017-11-07


https://www.naplo.hu/oktatas/2017/11/02/a-magyar-tudomany-unnepe.naplo


http://www.hbkik.hu/hu/hajdu-bihar-megyei-kereskedelmi-es-iparkamara/cikkek/atadtak-az-eszak-alfoldi-innovacios-dijat-102600


http://www.szabkam.hu/hu/innovacio-iparjogvedelem/cikkek/innovacios-dijazottak-2017-eszak-alfold-102581


http://www.innoregio.eu/emberkozpontu-tudomany