Magyar tudományos akadémia

Debreceni területi bizottsága

DÍJAK


Az MTA DAB "Pro Scientia" Érme

DAB proscientia foto2.jpg Díjazottak                          

Az MTA DAB kiemelt díja, hosszú időn át végzett tudományos tevékenység elismeréseként adományozható. Egy évben csak egy kerül kiadásra, az évi közgyűlés alkalmával, az első negyedévben.


Az MTA DAB Plakett díja

DAB plakett foto.jpg

Díjazottak               

Évente legfeljebb néhány kerül kiadásra, elsősorban az évi közgyűlésen, de indokolt esetben azon kívül is. Nemcsak személyek kaphatják, hanem intézmények és gazdasági társaságok is, az MTA DAB szervezetében végzett munka elismeréseként.


Az MTA DAB Pro Cooperatione díja

DAB procooperatione foto2.jpg Díjazottak                          

Debrecen nemzetközi régiójából azoknak a külföldi tudósoknak vagy szervezeteknek a számára, akik, vagy amelyek eredményes erőfeszítéseket tettek az államhatárokat áthidaló tudományos együttműködés érdekében.


Az MTA DAB "A tudomány támogatásáért" Érme

DAB tudomanytamogatasaert foto2.jpg Díjazottak                          

Azok számára adományozható, akik nem tartoznak közvetlenül a tudományos közösséghez (üzletemberek, újságírók, közéleti személyiségek stb.) de sokat tettek a tudomány érdekében. Átadása általában a Magyar Tudomány Napjához kötődően, a Magyar Tudomány Ünnepének hónapjában történik.


Az MTA DAB elismerő oklevele

DAB oklevel foto.jpg

Díjazottak               

Évente néhány kerülhet kiadásra, elsősorban a DAB Tanácsa 2. félévi ülésén, de indokolt esetben esetleg lehet azon kívül is.


Az MTA DAB és Hajdú-Bihar-, Jász-Nagykun-Szolnok-, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Kereskedelmi és Iparkamarájának Innovációs Díja

DAB innovaciosdij foto.jpg Díjazottak               

Az Észak-Alföldi Innovációs díjat 12 éve alapította a Magyar Tudományos Akadémia Debreceni Területi Bizottságának kezdeményezésére a DAB és a régió három megyei kereskedelmi és iparkamarája.
Az Innovációs díj célja a nemzeti vagy regionális szinten kiemelkedő eredménnyel járó olyan fejlesztő munka, valamint kimagasló egyéni teljesítmény elismerése, amely termékfejlesztést, technológiai fejlesztést, informatikai rendszerfejlesztést, szolgáltatásfejlesztést valósított meg.

A pályázatot az MTA Debreceni Területi Bizottsága, a Hajdú-Bihar, a Szabolcs-Szatmár-Bereg, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és 2009-től az INNOVA Észak-Alföld Regionális Fejlesztési és Innovációs Ügynökség közösen hirdeti meg az innovatív technológiában és/vagy termékfejlesztésben kiemelkedő vállalkozások számára.

A formatervezett díj Jurcsák László iparművész alkotása. A pályázat eredményét a Debreceni Akadémiai Bizottság elnöke és a kamarák elnökei közösen hirdetik ki a Magyar Tudomány Ünnepének hónapjában.