Magyar tudományos akadémia

Debreceni területi bizottsága

Az MTA DAB székháza:


DSC_0071.JPG
Az épületet az MTA DAB megalapítása után 5 évvel, 1981. április 14-én avatták fel. Tervezője Kertai László debreceni építész, aki kényszerű körülmények között, zömében házgyári elemekből alakította ki. Belsőépítész a szintén debreceni Mohácsi Péter volt, az épületet övező szép parkot pedig Dobos Sára kertépítő mérnök tervezte.

Az előadótermeket és a titkárságot a Déri Múzeumtól kölcsönzött képek díszítik. A festmények mindegyike Debrecenhez kötődik, vagy az alkotó személyét, vagy a mű témáját tekintve. Az alkotók: Bényi Árpád, Dienes János, Égerházi Imre, Félegyházi László, Glatz Oszkár, Holló László, Pálfy József, Pállik Béla, Tamás Ervin, Tilles Béla, Topor András, Toroczkai Oszvald és Tölgyessy Artúr

A debreceni születésű, Barcsay Jenő-díjas (2001) Posta Máté 2004-ben készítette el „A 13 aradi vértanú” című, Kondor Béla-díjjal jutalmazott diplomamunkáját (2 méter magas, 4 méter széles olajfestmény). A művet az MTA Debreceni Akadémiai Bizottságnak ajándékozta, s az 2010. október 6-ától az első emeleti körfolyosón látható. A kép a „magyar Golgota” tragikus pillanatában – mintegy az „utolsó vacsora” helyzetében – villantja fel a mártírok arcát, alakját, sorsát, s a helyzet kompozíciós feszültségét és katartikus jegyeit akkor is megérezni, ha nem tudjuk: éppen az aradi tizenháromról van szó.


Bognár Rezső Terem:

150 személy befogadására alkalmas, kiváló technikai feltételeket biztosító terem. Színházszerűen beépített székeket tartalmaz. A terem méretéből adódóan hangosítást igényel.
Klub:

Kis létszámú, 20-30 személyes megbeszéléseknek, az MTA DAB Klub összejöveteleinek, kötetlenebb találkozóknak és vendéglátásnak lehetőséget adó barátságos hely.
Holló László Terem:


55-60 személy befogadására alkalmas terem, vetítési lehetőséggel, kényelmes asztalos megoldással. Munkamegbeszélések, könyvbemutatók kisebb rendezvények helyszínéül kiváló.
Csokonai Terem:


Maximálisan 80 személy befogadására alkalmas, vetítési lehetőséggel ellátott terem. Széksoros, könnyen mobilizálható elrendezésű.


Berényi Dénes Terem:


Videókonferenciák lebonyolítására ideális. Ennek a teremnek a befogadóképessége szűkös, 14 fő számára használható.