Magyar tudományos akadémia

Debreceni területi bizottsága

Bolyai-Nap Debrecenben

A Bolyai János Kutatási Ösztöndíj 25 éves jubileuma alkalmából a régióban az ösztöndíjat elnyertek konferenciájára 2022. május 11. (szerda) 10.00 órai kezdettel került sor. Az interdiszciplináris rendezvényen más-más tudományterület képviselői ismerhették meg a közérthető módon tartott előadásokból a legérdekesebb kutatási eredményeket.

Az előadássorozatot köszöntötte Páles Zsolt akadémikus, az MTA DAB elnöke, Tulassay Tivadar akadémikus a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Kuratóriumának elnöke és Csernoch László, az MTA doktora, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese.

    03 Páles Zsolt.jpg  12 Tulassay Tivadar.jpg19 Csernoch László.jpg

Az ösztöndíj stabil, kiszámítható, jövőbemutató elem a fiatal kutatók előre haladásában és számtalan esetben segítette az MTA doktori disszertáció beadását is. Itthon tartja a tehetséges embereket, de egyúttal nem akadályozza meg a világlátást, külföldi tapasztalatszerzést, peregrinációt. Az ösztöndíjat elnyertek a tudományos közösség kiemelt tagjai. A 20-20 perces előadások során számos határterületi kérdés fejtegetésére került sor.

26 asztal.jpg

Az élettudományi szekcióban például a genomvadászattal leírt vírusok kutatásának a fejlődéséről halhattak az érdeklődők, érdekesség, hogy a 2000-es évektől a szekvenálás elterjedésétől kezdődően megtízszereződött az ismert vírusfajok száma, DNS prevalenciavizsgálat során megtudható, hogy az adott vírus vérrel terjed-e, ha vizelettel ürül, akkor valószínű, hogy eljuthat a veséig is, kiderülhet, hogy mi lehet a behatolási kapuja. Az onkokardiológia tudományág 30 éve kezdett fejlődni, a szív és érrendszeri betegségek gyakran összekapcsolódnak onkológiai megbetegedéssel. A zoonózisok nagy kihívást jelentenek az egészségügynek. Megtudhattuk, hogy a vízimadarak hogyan és milyen mennyiségben terjesztenek különböző olyan növényi részeket, melyek a szaporításra is képesek. Ezeknek a propagulumoknak a terjedését olyan ritka madarak esetében is mint pl. a kisfuling is megfigyelte a kutató. A mezőgazdasági döntéstámogatáshoz a termőhelyről georeferált adatok gyűjtésére és feldolgozására van szükség napjainkban, amelyet elősegít a precíziós növénytermesztés fejlődése. Az előadás során megismerhettük a talajszkennerek, illetve mechanikai szenzorok működését.

28 Csoma Eszter.jpg 32 Czuriga Dániel.jpg34 Lovas-Kiss Ádám.jpg 37 Rátonyi Tamás.jpg

A humántudományi szekcióban előadást hallhattunk idézetekkel színesítve a népi kultúra táncos-mozgásos jellegzetességeiről, reprezentációiról a kora újkori Magyarországon. A közigazgatási jogérvényesítés vészhelyzet idején előadás a szabálysértési eljárásokat vizsgálta több szempontból. A kutató érdekességként kimutatta, hogy a szabálysértések száma a COVID idején megnövekedett a közlekedési szabálysértésekkel együtt. Egy másik jogi témájú előadás 1951-be repítette vissza a hallgatóságot, megtudhattuk, hogy a sokszor szabályozatlan és törvénytelen lebonyolítások ellenére a korszakban készült a Civil a pályán című filmet ma is a legtöbb jegyet váltott játékfilmként jegyzik Magyarország filmtörténetében. Betekintést nyerhettünk a társadalomi tőke, a normák betartása, a társulási készség, a bizalom és az átláthatóság vizsgálatába egy vidéki csapatvállalkozói modell alkalmazásával. A magyar társadalom sajnos többségében nem cselekvő, hanem szenvedő humánerőforrással rendelkezik. Az európai átlag állampolgárai 38%-ban cselekvők, ez Magyarország állampolgárai esetében ez mindössze 10%. A diákok képességeibe vetett hit elsődleges jelentőségű. Fontos, hogy a tevékenységük során a hallgatók érezzék a felelősségüket.

40 Kavecsánszki Máté.jpg 43 Árva Zsuzsanna.jpg48 Fodor Péter.jpg 51 Katonáné Kovács Judit.jpg

A természettudományi szekcióban olyan érdekes felvetések magyarázatát hallhattuk például, hogy ha egy városban valahol kiterítjük annak térképét, akkor lesz a térképnek olyan pontja, amely a saját földrajzi helyét fedi. Sok helyen olvasható Ön most itt áll és valóban bizonyítható –e ez? Annak vizsgálatával, hogy a különböző üvegezési arány, épületszerkezet a belső operatív hőmérsékletre milyen hatást gyakorol, kiválaszthatók az adott igények legoptimálisabb megoldásai. Megtudhattuk, hogy mire használhatóak a mágneses spektrográfok. A radioaktív hulladéktermelési problémák megoldása a deformált magállapotok vizsgálatával a jövőben megoldhatóvá válhat. Az Mn(II)-alapú „intelligens” kontrasztanyagok a molekuláris képalkotásban nyújtanak segítséget, mely a fejlődés során a XXI. századi orvoslás meghatározó elemévé válhat.

53 Bessenyei Mihály.jpg 58 Csáky Imre.jpg60 Csige Lóránt.jpg 63 Tircsó Gyula.jpg

Köszönjük a Bolyai díjasok részvételét és további sok sikert kívánunk. Kutatásaikkal a társadalmi jólét megvalósulását szolgálják. Az alapkutatás és az alkalmazott kutatás együtt képes és tud olyan eredményeket produkálni, amelyek az emberiség számára megfelelő környezetet és életminőséget tudnak biztosítani.

Az eddigi 25 év alatt 4400 fő nyerte el az ösztöndíjat, 10%-a a régióból származik, kiknek neveit a következő ppt tartalmazza:

Bolyai díjasok a régióban

A rendezvényről készült Youtube videó a következő linken megtekinthető:

https://youtu.be/pOQM630l0Qk