Magyar tudományos akadémia

Szegedi területi bizottsága

Tóthné Szutor Gabriella: A tojásfestés élő hagyomány - Húsvét és tavaszköszöntő műhelyprogramja

14.00 óra - SZAB székház - Fsz. 3-4 terem

MEGHÍVÓ

 A SZAB Tudósklub Egyesület és a
SZAB Művészeti Szakbizottsága 

tisztelettel meghívja Önt

2023. április 3. napján (hétfőn)
14.00-17.00 óra között

tartandó 

A tojásfestés élő hagyomány
Húsvét és tavaszköszöntő műhelyprogramjára

Vendég:
Tóthné Szutor Gabriella
Népi iparművész

 Helyszín:
SZAB székház Földszinti kiállítóterme
(6720 Szeged, Somogyi u. 7.)

 

A rendezvényre a titkarsag.szab@tab.mta.hu e-mail címen lehet regisztrálni 2023. március 31. napjáig, a résztvevők létszáma korlátozott (max.20 fő)!

 

 

 

Tóthné Szutor Gabriella
Tervezőgrafikus Iparművész
Kézműves Remek Díjas Népi Iparművész

 

Csorváson született 1958-ban. Általános iskola után a szegedi Tömörkény István Művészeti Szakközépiskolában folytatta tanulmányait alkalmazott grafika szakon. 1977-ben érettségizett, majd a Pannónia Filmstúdió Kecskeméti Műtermében helyezkedett el, mint rajzoló, mozdulat-tervező. Rajztudását szakkörökben és önképző körökben fejlesztette tovább. 1987-ben családjával Brüsszelbe költözött, néhány évig stúdióban, majd szabadúszó animátorként dolgozott. Ezekben az években tanulta az ikonfestés alapjait, litográfiát és a francia nyelvet. Ekkor ismerkedett meg egy Nyugat-Európában terjedő művészeti ággal, amely a népi hagyományú tojásdíszítésen alapul.

1994-ben elnyerte a Compiègne-i Tojásszalon első díját.

1995-ben a párizsi Didier Carpentier kiadónál megjelent első könyve a tojásdíszítés technikáiról, 1998-ban készült el második könyve.

2000-ben a Párizsi Magyar Intézetben állították ki tojásdekorációit, ahol foglalkozást is tartott.

2002-ben másodszor nyerte el a Compiègnei-i tojásszalon első díját.

2003-ban Annecy, Hall Marie de Seynod, önálló tojáskiállítással egybekötött, háromgenerációs foglalkozásokat tartott. A Szegedi Napsugaras Népművészeti Egyesület tagja lett és rendezvényeket tartott, továbbá részt vett Szegeden a Natúra Kézműves Szakkiállításon. Budapesten a Mesterségek Ünnepén szerepelt, valamin részt vett a Néprajzi Múzeum szervezésében a „X. Betlehemi jászol” pályázati kiállításon, ahol munkája díjazásban részesült.

2004-ben a Képző és Iparművészeti Lektorátus munkáit dicsérettel zsűrizte. Részt vett, az Iparművészeti Múzeum szervezésében „A magyar kézművesség remekei” című közös kiállításán.

2005-ben szerepelt az Iparművészeti Múzeum „Enteriőr-Miliő” című szakkiállításán, továbbá Szegeden a Somogyi Könyvtárban önálló tojáskiállítással, valamint a Kecskeméti Animációs Film Fesztivál „Már nem mozgókép” című kiállításán.

2005-óta a MAOE tagja.

2006-ban Tours-i Tojásszalon Lions Club díját vette át.

2006-ban Kecskeméten az Erdei Ferenc Művelődési központban, önálló tojáskiállítást rendezett.

2007-ben a Szegedi Szépmíves Céh tagjaként tevékenykedett, majd Gyöngyösön a Főtér Galériában önálló kiállítása volt. A MAOE pályázati kiállítás résztvevője Budapesten, az Olof Palme Házban. Szolnokon az Aba-Novák Galériában önálló tojáskiállítással szerepelt.

2008-ban harmadízben kapta meg a Compiègne-i Tojásszalon első díját. A Kairói Kulturális Tanácsosi Hivatalban, önálló kiállításon mutatta be a magyar nép tradicionális és modern tojásdíszítését, majd foglalkozást is tartott.

2009-ben Szegeden a Kass galériában volt önálló kiállítása.

2010-ben Tours-ban a Nemzetközi Tojásszalon különdíját kapta meg.

2016-ban a Kecskeméten az Erdei Ferenc Művelődési Központban, önálló tojás kiállítása volt.

2017. óta nagyobb súlyt fektetett a népi tojásdíszítés elsajátítására és tanítására.

2018. óta tojásait a Hagyományok Háza magas kategóriában zsűrizi.

2020-ban Magyar Kézműves Remek Díjas alkotó lett.

2021-ben a XIII. Országos Népi Mesterségek Művészete Pályázatán, a sárközi tojás átiratai, a Tojásdíszítők Országos Egyesületének különdíját kapta.

 

 

Népi és iparművészeti tojásmunkái elérhetőek:
https://www.facebook.com/profile.php?id=100063518887674

 

A tojásírás élő hagyomány Magyarországon, 2019-ben került fel a Szellemi Kulturális Örökség Jegyzékébe. A Tojásdíszítők Egyesülete ezt a hagyományt kívánja népszerűsíteni és továbbadni.

A műhely megvalósítását az NKA Csoóri Sándor Alap „Utazó tojáskosár” pályázata támogatja.

A foglalkozás a résztvevők számára ingyenes, 20 fő erejéig állnak rendelkezésre eszközök. A résztvevők fejenként 2-3 keménytojást vagy kifújt héjat hozzanak magukkal. A program minden korosztályhoz szól.

A SZAB Tudósklubja és a Művészeti Szakbizottsága a program befogadásával a tojásfestés élő hagyományait kívánja népszerűsíteni, s ízelítőt adva Tóthné Szutor Gabriella eredeti, ősi hagyományokból táplálkozó ugyanakkor kivételesen sokrétű és modern alkotómunkájából, kellemes húsvéti ünnepeket és szép tavaszt kíván érdeklődő és vállalkozó kedvű közönségének.

 

 

A rendezvény meghívója ide kattintva megtekinthető.