Magyar tudományos akadémia

Debreceni területi bizottsága

PhD fokozatot szerzett kutatók szimpóziuma

Az MTA Debreceni Területi Bizottsága és a Debreceni Egyetem felhívására 29 PhD fokozatot szerzett kutató pályázata érkezett. A bíráló bizottság döntése értelmében 7 előadásra került sor 2019. november 20-án. Az értékelés egyik szempontja a tudományterületek sokszínűségének a bemutatása volt és a kiváló pályamunkák gyakorlati hasznosíthatóságát vette alapul. Az előadók egyben pályadíj nyertesek is voltak.

A 15 perces előadások alkalmával az előadók törekedtek a szakmai részletektől mentes, lényeget kiemelő, közérthető előadásmódra kölcsönösen gazdagítva egymás és az érdeklődők látókörét.

Bemutatásra került az orvosi diagnosztikai vizsgálatok során használt kontrasztanyag megfelelő összetételének kialakítása, megtudhattuk, hogy a 250 év óta termelt spárgának 80%-át Csongrád és Bács-Kiskun megyében termesztik és optimális körülmények esetén akár naponta kétszer is szedhető. Elemzést hallhattunk arról, hogy hogyan jelenik meg a múlt a mai német képregényekben és milyen hatások befolyásolják a képalkotást. Értesültünk arról, hogy a szemlencsében kialakuló katarakta betegség a vezető vaksági ok a világon és hogy a demokráciában van a legnagyobb lehetőség a közügyek nyilvános bírálatára. Betekintést kaptunk egy középkori magyar arisztokrata család, a Perényi család birtokviszonyaiba és szerepvállalásukba az akkori társadalmi rendszer folyamataiban.