Magyar tudományos akadémia

Debreceni területi bizottsága

Nemzetközi űrkémiai találkozó Debrecenben

A HUN-REN Atommagkutató Intézet (ATOMKI) látta vendégül nemrégiben a Világűrben zajló kémiai folyamatokat kutató szakembereket. A Radiation-Driven Chemistry in Astrophysics and Planetary Science Workshop elnevezésű kétnapos rendezvény célja az asztrokémia fejlődési irányainak áttekintése és az ATOMKI laborjaiban nemzetközi együttműködések keretében végzett mérések legújabb eredményeinek bemutatása volt.
 
A csillagos ég varázslatos és elbűvölő. Az emberiséget már eszmélésétől kezdve foglalkoztatták az égi objektumok mozgásában megfigyelhető szabályszerűségek. A szabad szemmel történő megfigyelésen túl a technikai eszközök fejlődésének köszönhetően először távcsővel, majd spektroszkópiai (színképelemzési) módszerekkel is kémleltük az eget. A világűrbe kijuttatott űreszközök pedig robbanásszerűen szélesítették ki a látóhatárunkat és a lehetőségeinket. Ma már tudományágak sokasága foglalkozik távoli környezetünk vizsgálatával.

Az asztrokémia a világűrben zajló kémiai folyamatokat vizsgálja. Hogyan keletkeznek az összetettebb molekulák a csillagok bölcsőiben, ezekben a nagyon hideg és távoli molekuláris felhőkben, a kozmikus por szemcséire lerakódott, atomokat és kisebb molekulákat tartalmazó vékony jégrétegekben? Milyen kémiai átalakulások mennek végbe a bolygók, holdak, üstökösök, aszteroidák felszínén és légkörében?

Tovább: https://atomki.hu/events/view/802