Magyar tudományos akadémia

Debreceni területi bizottsága

Az MTA DAB 2019. évi Közgyűlése

Az MTA DAB 2019. évi Közgyűlése

Az MTA Debreceni Területi Bizottsága éves közgyűlését 2019. február 20-án tartotta. A közgyűlést köszöntötte Lovász László akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. A régió tudományos közösségének képviselői várakozással tekintettek Lovász elnök úr beszédére az akadémiai kutatóintézetek finanszírozása kapcsán. Az Innovációs és Technológia Minisztériummal folyó tárgyalások eddigi fejleményeinek összefoglalásaként Lovász elnök úr reményét fejezte ki arra, hogy egy mindenki számára elfogadható megoldást sikerül közösen kidolgozni. Egy ideális társadalomban az alapkutatások eredményei visszatükröződnek az alkalmazott kutatásokban, vetületük a társadalom szegmenseiben a jólét megteremtésében nyilvánul meg. Ez a versenyszféra érdeke is azon túl, hogy a tényleges gyártmányban, vagy szolgáltatásban anyagi gyümölcseit elsősorban a versenyszféra aratja le. Ezért fontos, hogy az állam, Magyarország Alaptörvénye alapján is védje a tudományos kutatás szabadságát, megteremtve az alapkutatások finanszírozását. Egy kis országban az alapkutatások világszínvonalra emelésével védekezni lehet az elszigetelődéstől.

Gergely Pál akadémikus, az MTA DAB elnöke számolt be a 2018. évi munkáról és beszélt a 2019. évi tervekről. A DAB székházban a tavalyi évben 170 rendezvény került megrendezésre. A székház kertjében elkészült a 24 férőhelyes parkoló, így könnyebben tudnak parkolni a rendezvényeinkre érkező látogatók. 2018-ban megvalósult egy nem túl látványos, de szükséges felújítás, az épület lapos tetejének szigetelésével a beázások és további károkozások megelőzésére került sor. Kiadványpályázattal és PhD fokozatot szerzett fiatal kutatók pályázati úton való támogatásával járult hozzá a testület közfeladatai magas szintű ellátásához. Hodossy-Takács Előd, az MTA DAB főtitkára összegezte a szakbizottságok tevékenységét. Beszámolt a szak- és munkabizottságok tisztújításáról, elért eredményeikről, szerteágazó kapcsolati rendszerükről. A beszámolókat a közgyűlés elfogadta.

Az ülésen díjátadások következtek, majd a DAB Pro Scientia díjazottak előadások keretében adtak áttekintést életpályájukról, legmeghatározóbb tudományos eredményeikről.

A DAB Pro Scientia díjazottja E. Kövér Katalin akadémikus „Molekulaszerkezet, dinamika és kölcsönhatás az NMR spektroszkópia tükrében” címet adta előadásának. A hallgatóság látványos, gyakorlati bemutató segítségével kaphatott betekintést a gyógyszergyártást és a biológia területeket közvetlenül segítő elemző technikába.

A bizottság másik DAB Pro Scientia díjazottja Szöllősi János akadémikus, az emlőtumorok kezelésének összetette mechanizmusát mutatta be „Fókuszban az Erbb2: a sejtbiofizikától az immunterápiáig” című előadásában.


A közgyűlés további díjazottjai:

  • DAB Plakett: Csorba Péter, DE TTK Földtudományi Intézet, Tájvédelmi és Környezetföldrajzi Tanszék, Óvári Gyula, NKE HHK Katonai Repülő Intézet, Repülő Sárkányhajtómű Tanszék, Szegedi Andrea, DE ÁOK Bőrgyógyászati Tanszék
  • DAB Elismerő Oklevél: Csizi Endre, fény- és hangtechnikus


A közgyűlést követően az érdeklődők Sándor Margit fotográfus képeit tekinthették, meg „A transzszibériai expresszel Moszkvától a Bajkál-tóig” címmel és szerény büfé mellett tanácskozhattak.