Magyar tudományos akadémia

Debreceni területi bizottsága

Mozgó alkatrészeket és valós energiaáramokat tartalmazó okos eszközök forradalma

„Mozgó alkatrészeket és valós energiaáramokat tartalmazó okos eszközök forradalma – a fizika megjelenése az okos eszközökben” címmel tartott előadást Korondi Péter a DE Műszaki Kar Mechatronikai Tanszékének professzora és Kocsis Imre Műszaki Alaptárgyi Tanszékének professzora a DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája által szervezett Dr. Szegedi Ervin Fizikaverseny meghívott előadójaként.

Az előadás része a DE Műszaki Kar és az MTA DAB Műszak szakbizottság által szervezett előadássorozatnak, melynek célja a műszaki tudomány aktuális eredményeinek, valamint a mérnöki és a kutatómérnöki pálya jellegzetességeinek és kihívásainak bemutatása az érdeklődő középiskolások számára.

Az előadás gondolatai a kiberfizikai rendszerekhez kapcsolódtak, ahol az informatika és a valós fizikai folyamatok találkoznak. Újdonságként hatott sok diák számára, hogy a megszokott virtuális valóságban megjelenő virtuális eszközök helyett valós gépek kerülnek be az internet világába. Ezek a valóságos gépek – a virtuális gépekkel ellentétben - a fizikai törvényeket követve nem tudnak pl. hirtelen irányt váltani, hiszen az irányváltáshoz valós erők szükségesek és azok nem lehetnek végtelenül nagyok.

Egy napjainkban folyó másik irányzat, hogy a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás eszközei (algoritmusai) – kilépve a „szoftveres világból” – egyre inkább megjelennek fizikai eszközökben (gépekben), és ezáltal a mérnöki tudományokban. Így egyre több olyan mérnök tudósra lesz szükség, akik magas szinten művelik a matematikát és az informatikát és egyben tájékozottak a műszaki rendszerek és a mesterséges intelligencia mérnöki alkalmazásainak világában.

IMG_6120.jpeg IMG_6123.jpeg