Magyar tudományos akadémia

Debreceni területi bizottsága

Mennyire hallatszik a tudomány hangja?

Az MTA Debreceni Területi Bizottsága „Mennyire hallatszik a tudomány hangja? Sóhajok vagy vészcsengő az éghajlatváltozás hatásainak kivédésére” címmel szimpóziumot szervezett a Föld napjainkra legégetőbb problémájának elemzésére, az éghajlatváltozás okainak, hatásainak vizsgálatára 2016. november 16-án. Bemutatásra kerültek az urbanizációs folyamatok és a természet által arra adott reakciók. Az esemény alkalmat adott díjátadásokra is.


Innovációs Díjban részesült:

Pályázó:
INFOPOLIS Kft. (4032 Debrecen, Nagy Lajos Király tér 5.)
Pályázat címe:
Hatékonyságnövelés IPDSM Vizuális Tartalomkezelő és Telekommunikációs rendszer bevezetésével

DAB_2016.11.16_Dijazott01_Infopolis.JPG
Díjat átvette:
Hágen Ottó ügyvezető

Az Infopolis® „IPDSM rendszer” mint megoldás elsődleges célja a hatékonyságnövelés a gyártás / termelés elősegítésével. Napjainkban komoly probléma a minőségi munkaerő felvétel a kapacitásbővítés érdekében. A megoldás arra koncentrál, hogy a meglévő erőforrások racionalizálásával és a folyamatok valós idejű közlésével növeljük a hatékonyságot. A KKV és nagyvállalati szegmensben a hagyományos, papír alapú üzenőtáblák lecserélése modern, 0-24h - Digital Signage, ipari megjelenítőre, melyre így egyúttal több járulékos feladatot is bízhatunk. Videokonferencia alakítható ki a rendszerben lévő megjelenítők és kontroll egységek között (pont-pont és pont-multipont jelleggel). További fejlesztéssel végtelen számú lehetőség rejlik a felületben. A digitális tartalomszolgáltatás nyújtotta lehetőségek kihasználásával igény szerint megjeleníthetőek reklámok, interaktív üzenő felületek, videó anyagok, adatbázisból releváns információk, adatok, egyidejűleg több helyszínen. Dinamikusan változtatható a tartalom, akár távolról is.

Pályázó:
Kód Műszaki és Kereskedelmi Kft. és Navayo Research Kft. alkotta Kód – Navayo csoport
(5100 Jászberény, Nagykátai út 9.)
Pályázat címe:
Komplex, hardver alapú telekommunikáció titkosítási rendszer

DAB_2016.11.16_Dijazott02_KodNavayo.JPG Díjat átvették:
Kuti Mihály ügyvezető
Ondi Tamás gyárigazgató
Terenyi Róbert tesztelésért felelős vezető

Napjaink egyik legnagyobb informatikai kihívása, az okostelefonokon, táblagépeken, számítógépeken és szervereken tárolt és forgalmazott adatok, információk védelme. A támadók kihasználják az IT ipar valamennyi gyengeségét, hogy a lehető leghatékonyabban hajthassák végre célzott támadásaikat.
Erre a problémára a Kód-Navayo csoport által fejlesztett rendszer átfogó védelmet és választ biztosít az IP alapú hálózatokban a lehallgatás, illetéktelen hozzáférés, adat manipuláció és más, a védett adatok, információk sértetlenségét, bizalmasságát és rendelkezésre állását veszélyeztető kitettségek, támadási formák ellen.

Pályázó:
Panyolai Szilvórium Zrt. (4913 Panyola, Szilvórium tanya 1.)
Pályázat címe:
Panyolai Rubinmeggy pálinka

DAB_2016.11.16_Dijazott03_Panyolai.JPG Díjat átvette:
Lakatos Gergely vezérigazgató

Az eddig elért versenyelőnye megtartása érdekében a Panyolai Szilvórium Zrt. folyamatosan tudatos fejlesztést hajt végre.
A Panyolai Rubinmeggy pálinkát 2014. december 8-án vezette be, s átfogó marketing-kampánnyal mutatta be a fogyasztóknak. Az innováció a fogyasztói szokások megváltozásából adódó mind teljesebb körű igények kielégítését szolgálja.
Értékesítése az ország minden pontját lefedő, saját kereskedelmi hálózaton keresztül történt/történik. A termékeladási adatok gyors felfutást mutattak, s a népszerűsége ma is töretlennek nevezhető.


Elismerő oklevelet kapott:

Pályázó:
HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt. (4243 Téglás, külterület 0135/9. hrsz.)
Pályázat címe:
Rétegfűtésű forróvíztároló fejlesztése és gyártásba vezetése

DAB_2016.11.16_Dijazott04_Hajdu.JPG Oklevelet átvették:
Hajdu István, Jacsó Nóra termékfejlesztők

A készülék kialakításából adódóan a felső rétegben mindig a beállított hőmérsékletű vizet nyújtja, míg az alsó rétegekben a hőveszteségek kedvező alakulása miatt csupán a szükséges- a felső rétegnél alacsonyabb- hőmérsékletű víz rétegződik. Ezt a kialakítást rétegfűtésnek hívjuk. A megoldás célja mindig biztosítani a felhasználó számára a beállított hőfokot felesleges energiafogyasztás nélkül, a hagyományos készülékekkel ellentétben, ahol a készülék olyankor is felfűti az egész tárolót, amikor nincs rá szükség. Mivel a vízelvétel a forróvíztároló felső rétegéből történik, itt van szükség több melegvíz biztosítására. Amikor csapolás, vagy nagy mennyiségű forróvíz elvétel történik, úgy a készülék alsó részében lévő vízmennyiség rövidebb időn belül éri el a beállított hőfokot.

Pályázó:
Slamby-Semantics Információ Technológiai Kft. (4028 Debrecen, Kassai út 129.)
Pályázat címe:
Slamby - Understanding data made simple

DAB_2016.11.16_Dijazott05_Slamby.JPG Oklevelet átveszi:
Mezei Péter ügyvezető

A Slamby egy innovatív, költséghatékony terméket szolgáltat az elektronikus kereskedelem piacán. A Slamby termékének leggyakoribb felhasználása a következők: automatikus kategorizálás, termékadatbázis újrakategorizálás, többszörösen megjelenő termékek kiszűrése, keresőgép kategorizálás, hasonló termék javaslat, ill. önéletrajz és álláspozíció összepárosítás. Emellett a Slamby készen áll a kihívásokra, hogy más ágazatok szöveganalizálási és adatkezelési problémáira fejlesszen ki megoldásokat termékeivel.


Az MTA Debreceni Területi Bizottsága középiskolásoknak „Ahol a villamos is megáll” címmel kiírt pályázatának nyertesei:

DAB_2016.11.16_Dijazott06_középisk.JPG Danka Bence 4. osztályos és Nagyfejeő Martin 3 osztályos középiskolai tanulók
Debreceni Szakképzési Centrum Brassai Sámuel Gimnáziuma és Műszaki Szakgimnáziuma a Debreceni Egyetem (Műszaki Kar) Partneriskolája

Az ünnepségen 10 perces kisfilmjük levetítésre került, melyen az okostelefonok, az internet előnyeit és hátrányait elemezték a diákok. Felkészítő tanáruk Tömöryné Koczor Zsuzsanna. A kisfilmjük címe: Az okosítás, mint folyamat


A díjátadásokat követően előadásokat hallgathattak az érdeklődők a földrajz és az agrártudományok szakembereitől.



Híradások:


Debrecen Televízió: Napszemle (2016. 11. 16. 18:45)
http://www.dehir.hu/dtv/napszemle-2016-11-16/

Debrecen Televízió:  A klímaváltozás veszélyeiről tanácskoztak
http://www.dehir.hu/videogaleria/a-klimavaltozas-veszelyeirol-tanacskoztak/

Hajdú-Bihari Napló 2016.11.17.
Akadémia: fókuszban a technológiai fejlesztések
http://www.naplo.hu/helyi/2016/11/16/akademia-fokuszban-a-technologiai-fejlesztesek.naplo

dehír
Szerdán osztják ki az Észak-Alföldi Innovációs Díjakat
http://www.dehir.hu/debrecen/szerdan-osztjak-ki-az-eszak-alfoldi-innovacios-dijakat/2016/11/15/

Hajdú online
Fókuszban a technológiai fejlesztések
http://www.haon.hu/fokuszban-a-technologiai-fejlesztesek/3269349