Magyar tudományos akadémia

Debreceni területi bizottsága

Dr. Biri Sándor

Az MTA Atommagkutató Intézete számára a modern kutatási témák művelése mellett létfontosságú a kutatási infrastruktúrák fejlesztése és folyamatos kihasználásuk szervezése is. Biri Sándor mindkét területhez kiemelkedő módon járult hozzá. Létrehozta az elektron-ciklotronrezonanciás (ECR) laboratóriumot, ahol jelentős eredményeket ért el a gyorsítótechnikai fejlesztések és plazmafizikai kutatások területén.

A laboratórium tevékenységi körét kiszélesítette, ott ma már nemzetközi szintű ipari és orvosi célú kutatások is folynak. PhD témavezetőként több fiatal kutatót indított el a tudományos pályán és számos jól működő együttműködést alakított ki külföldi és magyar partnerekkel.

A 2009-ben létrehozott Részecskegyorsító Centrum első vezetőjeként biztosította azt, hogy mind a gyorsítók, mind pedig az azokat üzemeltető személyzet folyamatosan magas szinten rendelkezésre álljon. A jelenleg hat üzemelő részecskegyorsítót magában foglaló Centrumot jól működő, hatékony rendszerré formálta, aminek köszönhetően az MTA Atomki ma Magyarország nemzeti gyorsítóközpontjának tekinthető.