Magyar tudományos akadémia

Debreceni területi bizottsága

A Magyar Tudomány Ünnepe debreceni nyitóünnepsége 2023.

MAGYAR TUDOMÁNY ÜNNEPE DEBRECENI NYITÓÜNNEPSÉGE 2023.

Időpont:
2023. november 8. (szerda) 10 óra

YouTube közvetítés megtekinthető:
https://www.youtube.com/watch?v=Yjw3Ig3I-oc

Az idei Magyar Tudomány Ünnepe debreceni ünnepségének levezető elnöke Pusztai Gabriella az MTA DAB alelnöke volt.
 
Lamm Vanda az MTA alelnöke köszöntőjével kezdődött a program.


,,A tudomány művelőinek alapvető feladata, hogy hiteles emberként, hiteles kutatóként a tudomány hiteles eredményeit és iránymutatásait eljuttassák az emberekhez. Ennek a tere például a Magyar Tudomány Ünnepe az egész Kárpát-medencében, itt Debrecenben is."

 Ezt követte Páles Zsolt az MTA DAB elnökének a köszöntője.

,,Olykor a mai tudósoknak is sok időbe telik, hogy eredményeiket a világ elismerje és felhasználja. Az idén élettani Nobel-díjjal kitüntetett Karikó Katalinnal is előfordult, hogy állását elveszítette, laboratóriumát bezárták. A nehézségek ellenére Karikó Katalin nem hátrált meg, mindig kitartott elképzelései mellett. "
 
A tudományos előadást Lamm Vanda tartotta „Mit tehetnek a nemzetközi bíróságok az éghajlatváltozás megállítása érdekében?” címmel.

Lamm Vanda magyar jogász, jogtudós, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. A nemzetközi jog és a nukleáris jog neves kutatója. 1991 és 2010 között az MTA Állam- és Jogtudományi Intézetének igazgatója. 2020. augusztus 1-jétől a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke.


Az Észak-Alföldi Innovációs díjak, elismerő oklevelek átadása következett.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara nyertes pályázója:

DIRECT HOME ENERGY Kft.    (4184 Tetétlen, Kossuth utca 67.)

Pályázat címe: Új megoldás a háztartási méretű megújuló energia önfelhasználására lakosságnak és kisvállalkozásoknak


A vállalkozás teljes mértékben hazai fejlesztéssel egy olyan napenergia hasznosítási módot valósított meg, amely nem termel a hálózatra és a hibrid rendszerektől eltérően még csak nem is kapcsolódik hozzá, és teszi mindezt drága akkumulátorok nélkül mindenkor folyamatos energiaellátást biztosítva a felhasználónak. A napenergia minden pillanatban elsőbbséget élvez a fogyasztók ellátásában. A hálózatot a felhasználó csak fogyasztásra használja, a hálózat eredetileg kiépített funkciója szerint, így korlátozás nélkül bármely háztartásban, kisvállalkozásban alkalmazható anélkül, hogy hálózatot kellene bővíteni. A rendszer kiegészíthető olyan tároló funkcióval is, ami a szolgáltatók által vezérelhető módon valósít meg villamosenergia tárolást decentralizált formában, ami lehetővé tesz decentralizált hálózati kiegyenlítést is.


A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara nyertes pályázója:

Transpareon Kft. (2351 Alsónémedi, Domb utca 1.)

Pályázat címe: Transpareon.hu - az átláthatóságot biztosító beszerzéstámogató rendszer


A transpareon.hu a magyar ipari, -kereskedelmi és közszférának nyújt teljes transzparenciára törekvő gyakorlati, online folyamatmegoldásokat. A piac pár fős kisvállalatai is magyar nyelven, közérthető módon indíthatnak időzáras beszerzési projekt kiírásokat, ajánlatkéréseket. A rendszer az ajánlatkérő űrlapokat egyszerre küldi ki akár 10 beszállítónak is, a megadott határidőig rendszeresen figyelmeztet a közelgő zárásra. A határidő lejártakor pedig egyszerre láthatja a beszerző a beérkező összes ajánlat tartalmát, ezzel biztosítva a tiszta árversenyt.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara nyertes pályázója:

FÜRJPIAC Kft. (4246 Nyíregyháza, Butykai út 22.)

Pályázat címe: A FürjPiac Kft., mint innovatív szereplő a saját piaci szegmensén belül


A vállalkozás teljes életútját tekintve családi vállalkozás. Ahogy nevük is jelzi tevékenységük a fürjek köré csoportosul. Elsődleges termékük a fürjtojás és arra törekednek, hogy ennek minél nagyobb mértékű feldolgozása valósulhasson meg. A vállalkozás két fő területen vitt véghez innovációt, ennek egyik pillére a termékfejlesztés, a másik pedig az egyedi technológiai megoldások kialakítása a termelésben és a digitalizáció fokozatos becsempészése a folyamatokba. A cég ezek révén jutott el 2017. óta az induló 60 egyedes állománytól a mai több ezres létszámig.

Az Atomki Szalay Sándor-díjában 2023-ban Kiss Gábor az ATOMKI tudományos főmunkatársa, az MTA doktora részesült.Kiss Gábor laudáció

Az MTA DAB Pro Cooperatione Díjat Bitay Enikő az EME elnöke, az MTA külső tagja kapta.