Magyar tudományos akadémia

Debreceni területi bizottsága

A Magyar Tudomány Ünnepe debreceni nyitóünnepsége


Az MTA Debreceni Területi Bizottsága 2015. november 11-én rendezte meg a Magyar Tudomány Ünnepe helyi nyitóünnepségét. Az ünnepség résztvevőit köszöntötte Gergely Pál akadémikus, az MTA DAB elnöke.

Az első tudományos előadást Dr. Bíró Tamás egyetemi tanár a Debreceni Egyetem Immunológiai Intézetének igazgatója, MTA Lendület kutatócsoport vezetője tartotta. Az előadás témája a belső kannabinoid rendszer, mely az emberi szervezet egyik legújabban felfedezett szabályozó hálózata, az összes szervben részt vesz a belső környezet egyensúlyának kialakításában, finomhangolásában. Felfedező és alkalmazott kutatásaik középpontjában az emberi bőr élettani és kóros folyamatainak vizsgálata áll. Megállapították, hogy a bőr kannabinoid rendszere központi szereppel bír pl. a faggyútermelés, az immunfolyamatok és a hajnövekedés szabályozásában, valamint szerv védelmi vonalának kialakításában. Kimutatták azt is, hogy a rendszer kifejeződésének és/vagy aktivitásának megváltozása hozzájárulhat egyes patológiás állapotok kialakulásához. Végezetül adataikkal arra utalnak, hogy a kannabinoid rendszer „tónusának” módosítása (pl. a Cannabis sativa növényből származó vegyületekkel) olyan nagy gyakoriságú bőrbetegségek jövőbeli terápiájához járulhat hozzá, mint pl. az atópiás ekcéma vagy a gyulladásos pattanásosság (akné).

Mary Shelley Frankensteinja, részben a feldolgozások és újraírások révén, közel két évszázada kísérti kultúránkat. Séllei Nórának a Debreceni Egyetem Brit Kultúra Tanszéke egyetemi tanára előadása címe „A tudomány neme, avagy a Frankenstein és a bioetika”. Az előadás Mary Shelley regényének 1831-es változatát értelmezi újra abból a szempontból, hogy a regény milyen genderkonstrukciók felhasználásával teremti meg a tudós alakját és a tudomány fogalmát, és hogy ez a genderkonstrukció miképpen függ össze azzal a jelenséggel, hogy a köztudatban Frankenstein alakja összemosódik a szörnyével, a szörny(ű)séggel. Az előadó röviden kitért arra a kérdésre is, hogy mindezek a felvetések miképp függenek össze napjaink égető bioetikai kérdéseivel.

Dr. Gömör Béla „A fotó mint műtárgy” című előadás előadója orvos, három évtizede egyetemi tanár, de egyben művészeti író. Több fotótörténeti kötete is megjelent. A kiállításon 1858 és 2009 között készült felvételek eredeti papírképei kerültek bemutatásra. – Az előadás igyekezett bemutatni, hogy a digitális fotózás révén kialakult fotóözön mellett is születnek művészi felvételek. A korábbi fotográfiák esztétikai, eredetiségi kérdéseit világította meg, a papírműtárgyak áráról is szólva. Az előadás az emberábrázolás képeire szorítkozik. – A kiállítás keretében Gömör Tamás fotográfus kisfilmjeiből készült összeállítás is megtekinthető volt.
Az ünnepségen került sor az MTA Atommagkutató Intézet Szalay Sándor-díja az MTA DAB „A tudomány támogatásáért” Érme és az Észak-Alföldi Regionális Innovációs Díjak átadására.


Díjban részesült a Magyar Tudomány Ünnepe debreceni nyitóünnepségén:

Az MTA Atommagkutató Intézete 2015. évi Szalay Sándor-díját a Tudományos Tanács döntése alapján Dr. Biri Sándor tudományos tanácsadó nyerte el.
Bővebben

Az MTA Debreceni Területi Bizottság „A tudomány támogatásáért” Érmét az INNOVA Észak-Alföld Regionális Innovációs Ügynökség ügyvezetője, Gregán Orsolya kapta.
Bővebben

Észak-Alföldi Regionális Innovációs Díjak:

Pályázó: Goodwill-Trade Kft.
(4220 Hajdúböszörmény, Bíró Péter u. 14.)
Pályázat címe: Űripari gyártástechnológia fejlesztése a Goodwill-Trade Kft-nél
Bővebben

Pályázó: Szamos Cipőipari és Kereskedelmi Kft.
(4765 Csenger, Ady E. u. 82.)
Pályázat címe: A „Szamos Kölyök” supinált gyermek lábbeli
Bővebben

Pályázó: SZIMmetria Gépipari és Kereskedelmi Kft.
(5300 Karcag, Kisújszállási út 164.)
Pályázat címe: Biomasszából energia előállítására alkalmas mobil pelletáló üzem és növényi olaj előállítására szolgáló hidegsajtoló olajprés család fejlesztése a SZIMmetria Kft-nél.
Bővebben



Híradások:


Debrecen Televízió: Esti közelkép (2015.11.11. 19:15)
Kutatási eredményeket népszerűsítettek
http://www.dehir.hu/dtv/esti-kozelkep-2015-11-11/

unideb.hu
A tudomány debreceni ünnepe
http://www.unideb.hu/portal/hu/node/16970

haon.hu
A Magyar Tudomány Ünnepe városunkban
http://www.haon.hu/a-magyar-tudomany-unnepe-varosunkban/2952260

bestfm.hu
Díjátadással kezdődött meg a magyar tudomány ünnepe Debrecenben
http://www.bestfm.hu/hirek.php?szam=87244

mno.hu
Díjesővel kezdődött a magyar tudomány ünnepe
http://mno.hu/tudomany/dijesovel-kezdodott-a-magyar-tudomany-unnepe-1313465

dehir.hu
Tudás érthetően: kutatásokról számolnak be Debrecenben – videóval
http://www.dehir.hu/debrecen/tudas-erthetoen-kutatasokrol-szamolnak-be-debrecenben/2015/11/11/

debreceninap.hu
A magyar tudomány ünnepe Debrecenben
http://www.debreceninap.hu/kultura/2015/11/11/a-magyar-tudomany-unnepe-debrecenben/

stop.hu
Debrecenben díjátadással kezdődött meg a magyar tudomány ünnepe
http://www.stop.hu/kultura/debrecenben-dijatadassal-kezdodott-meg-a-magyar-tudomany-unnepe/1376972/

somogyma.hu
Díjátadással kezdődött meg a magyar tudomány ünnepe Debrecenben
http://www.somogyma.hu/2015/11/12/dijatadassal-kezdodott-meg-a-magyar-tudomany-unnepe-debrecenben/