Magyar tudományos akadémia

Debreceni területi bizottsága

Magyar Tudomány Ünnepe 2023

A Magyar Tudományos Akadémia kiemelt figyelmet fordít arra, hogy bemutassa a tudomány legújabb eredményeit, hiteles információkkal szolgálja a társadalmat, és felkeltse a fiatalok érdeklődését a kutatói életpálya iránt.

Küldetésünkkel összhangban az Országgyűlés a 2003. évi XCIII. törvény alapján a Magyar Tudomány Ünnepévé nyilvánította november 3-át, azt a napot, amelyen 1825-ben Széchenyi István a Magyar Tudományos Akadémia megalapításához vezető felajánlását tette.

E napot követően rendezzük meg minden évben a hazai és határon túli tudományos és kormányzati szervezetekkel együttműködésben a tudományünnepi rendezvénysorozatot.

Az egyhónapos rendezvény idei mottója:
„Tudomány: válaszok a globális kihívásokra”.

Idén a tudományünnepen előtérbe kerülnek többek között a globális gazdasági, politikai folyamatok, az orosz-ukrán háború, kiemelten a mesterséges intelligencia hatásait elemző kérdéskörök, de továbbra is napirenden lesznek olyan, korábban is nagy érdeklődésre számot tartó területek, mint a klímaváltozás, az energetikai problémák hatásai, továbbá társadalomtudományokat érintő és művészeti előadások.

Országos szinten a programokról bővebb tájékoztatást nyújt a Magyar Tudomány Ünnepének a hivatalos weboldala:
https://mta.hu/tudomanyunnep