Magyar tudományos akadémia

Debreceni területi bizottsága

Lehetnek-e / legyenek-e érzelmei a szociális robotoknak? – előadás középiskolásoknak a MTA DAB Műszaki Szakbizottsága és a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Mechatronikai Tanszék szervezésében

Az MTA DAB Műszaki Szakbizottsága és a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Mechatronikai Tanszék szervezésében 2022. április 7-én Korondi Péter professzor előadást tartott a debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban a szociális robotok fejlesztésében rejlő lehetőségekről, ami a Műszaki Kar egyik meghatározó kutatási területe lesz a következő években.

Korondi Péter, aki az etorobotikai kutatások úttörője Magyarországon és világszerte, az a „Lehetnek-e érzelmei a jövő intelligens gépeinek? avagy Hogyan változtatja meg az életünket a robotika?” című előadásában felhívta a matematika és az informatika iránt érdeklődő tanulók figyelmét arra, hogy a robotok – sok más funkció mellett – különféle szociális igényeket is ki fognak elégíteni a jövőben, például „házi kedvencként” is szolgálhatnak, hasonlóan a kutyákhoz. Ehhez azonban szükség van az „érzelmek” absztrakt leírására, és az elvárt viselkedés megtanítására a robotok számára.

Az emberek hajlamosak a kedvenc tárgyaik megszemélyesítésére, ezáltal egy különleges kapcsolat alakulhat ki egy ember és egy gép között. A hetvenes-nyolcvanas években, amikor egy gépkocsira éveket vártak az emberek, sokan szinte családtagnak tekintették a várva-várt autót, nevet adtak neki, rendszeresen ápolták, díszítették, sokkal többet tettek „érte”, mint ami a karbantartáshoz műszakilag szükséges volt.

Egy kedvelt tárgy jelenléte, az azzal való foglalkozás egyfajta boldogságot eredményez a „gazdában”. Ezért természetes igény, hogy az emberek mindennapi életét megkönnyítő, különféle szolgáltatásokat nyújtó, a nap jelentős részében az ember közelében lévő, vele kommunikáló robotok is „szerethetők” legyenek. A szociális robotok fejlesztése során foglalkozni kell azzal a kérdéssel is, hogy mitől válik egy gép megszemélyesíthetővé, olyan eszközzé, mellyel valamilyen egyedi kötődés tud kialakulni. Ez a kötődés különbözik minden más kötődéstől, nincs köze az emberek közti kötődéshez. Az viszont érdekes kérdés, hogy „házirobothoz” való kötődés mennyire hasonlít egy gazdának a kutyájával való viszonyához. Az etorobotika területén végzett jelenlegi kutatások mindenesetre a gazda-kutya kapcsolatának leírásával és modellezésével próbálnak módszereket találni arra, hogy a robotokat megtanítsák „helyesen viselkedni”.

Ma is sok területen működnek szociális robotok: szállodákban, éttermekben, kórházakban, otthonokban. A jövőben nagy igény lesz arra, hogy ezek a robotok túllépjenek a „gépies viselkedésen”, és képesek legyenek reagálni a környezetükben történő dolgokra, az emberek viselkedésére, érzelmi állapotára.

A Debreceni Egyetem Műszaki Kar a szociális robotok fejlesztésének központjává kíván válni hazai és nemzetközi viszonylatban. Ebben ipari partner az Enjoy Robotics Zrt., mely a Műszaki Karral együttműködésben kívánja megvalósítani a további fejlesztésket. A szociális robotok tudásának fejlesztése számos szakterület együttműködését feltételezi, így lehetőséget ad arra, hogy a Debreceni Egyetem több kara működjön együtt egy ipar által motivált K+F+I projektben.

Az etorobotika egy új, interdiszciplináris kutatási terület, amely viselkedéskutatók (etológusok, pszichológusok, szociológusok), mérnökök és informatikusok szoros együttműködését igényli. A kutatás alapkoncepciója: a szociális robotokat egy új mesterséges fajnak tekintjük, amelyek a kutyákhoz hasonlóan képesek szociálisan beilleszkedni a család életébe. Az etológusok a kutya és ember interakcióját vizsgálva etológiai modellt állítanak fel. Ezt a verbális modellt informatikusok átfogalmazzák a matematika nyelvére (fuzzy interpolációs technikákat alkalmazva), és így a viselkedés minták beépülnek a robotokba. A kifejlesztett robotok képesek érzelmeket kifejezni absztrakt képek segítségével, „robot-testbeszéddel”, továbbá mesterségesen generált, de biológiai hangtani paramétereken alapuló hangokkal. Végül szükség van olyan vizsgálatokra, hogy a robotok miként hatnak az életünkre.

A Debreceni Egyetemen jelen van minden szükséges tudományterület és megvan az ipari kapcsolatunk is, így kivételes esély van arra, hogy a szociális robotok kutatási és fejlesztési központjává váljunk. A Műszaki Kar elindul ezen az úton, és várja az együttműködő partnereket.

Lehetnek_e_legyenek_e_érzelmei_a_szociális_robotoknak.jpg