Magyar tudományos akadémia

Debreceni területi bizottsága

Debrecen Város Napja alkalmából Bitskey István, az MTA DAB korábbi elnöke díszpolgári kitüntető címben részesült

I. Lipót császártól és királytól 1693-ban ezen a napon kapott szabad királyi városi rangot Debrecen. Ebből az alkalomból, a város napján minden évben április 11-én kitüntető címeket, Debrecen legrangosabb elismeréseit adományozza a közgyűlés. Idén is a Kölcsey Központban tartotta ünnepi ülését a testület.

Papp László polgármester ünnepi beszédében úgy fogalmazott, Debrecennek évszázadokra visszamenőleg olyan polgárai voltak, akik úgy szerették és tisztelték városukat, hogy képesek voltak személyes életüket úgy Debrecen szolgálatába állítani, hogy mindig rátaláljanak arra az útra, amely a fejlődést segítette városunk számára. Ilyen polgárok azok is, akiket most ismernek el; életútjukkal, munkájukkal, döntéseikkel a város életét, fejlődését segítették.

Díszpolgár: Bitskey István

A Debrecen Város Díszpolgára kitüntető cím adományozásával a közgyűlés kifejezésre juttatja nagyrabecsülését azok iránt, akik a város és lakossága érdekében példamutatóan munkálkodtak. Ezzel ismeri el azok életművét, akik maradandót alkottak, és ezzel  hozzájárultak Debrecen szellemi és anyagi gyarapodásához. E címmel tüntethető ki az a személy, aki a város nemzetközi hírnevét tovább erősítette. A képviselőtestület idén Debrecen Város Díszpolgára kitüntető címet adományozott Bitskey István professzornak.

Prof. dr. Bitskey István a hazai és a debreceni irodalomtörténet-írás kiemelkedő alakja, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Fő kutatási területe a középkor, a reneszánsz, a barokk európai és magyar kultúrája. Több önálló kötetet publikált e tárgykörben. Ezek közül négy külföldön jelent meg, kettő német, egy olasz és egy szlovák nyelven.

A korábbi Kossuth Lajos Tudományegyetem Magyar Irodalom Tanszékén oktatott. 1981-ben a tanszék vezetője lett, majd az irodalmi tanszékekből alakult Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet igazgatójává nevezték ki. Két perióduson keresztül látta el a Bölcsészettudományi Kar dékáni tisztségét.

Az irodalomtörténeti tanulmányokat megjelentető Csokonai Universitas Könyvtár című könyvsorozat 50 kötetét szerkesztette, a Debreceni Szemle szerkesztőbizottságának egykori tagja. Az MTA Könyvtörténeti Munkabizottsága, valamint – 2008 és 2014 között – a Debreceni Akadémiai Bizottság elnöke volt. Munkásságát 1999-ben Apáczai Csere János-díjjal, 2007-ben Debrecen Város Csokonai-díjával, 2018-ban Széchenyi-díjjal ismerték el.

Pro Urbe díjasok: Balla József, Gyurosovics József, Tamus István

A város érdekében kifejtett jelentős tevékenység elismeréseként Pro Urbe kitüntető díj adományozható azon természetes és jogi személynek, közösségnek, aki, illetve amely éveken keresztül munkálkodott a helyi társadalom javára az emberi tevékenység bármely területén. Pro Urbe-díjat adományoztak idén Balla József professzornak, Gyurosovics József megyei rendőrfőkapitánynak és Tamus István grafikusművésznek.

Prof. dr. Balla József egyetemi tanár, a hazai és a nemzetközi nefrológia – a vesebetegségekkel foglalkozó orvostudományi ág – meghatározó, kiemelkedő egyénisége. 1984-ben a Debreceni Orvostudományi Egyetemen kapott orvosi diplomát. Az egyetem elvégzése után az I. számú Belgyógyászati Klinikán állt munkába klinikai orvos munkakörben. 1989-től egyetemi tanársegéd, 1996-tól egyetemi adjunktus, 2000-től egyetemi docens, 2006 szeptemberétől mint egyetemi tanár vesz részt az általános belgyógyászati és nefrológiai betegellátásban, valamint az egyetem oktatási tevékenységében és tudományos életében.

A Nephrologia Tanszéket 2003 óta vezeti, 2018-tól a Belgyógyászati Klinika igazgatója. Nemzetközi hírű kutatólaboratórium létrehozója és vezetője az ér- és vesebetegségek területén. Az orvostudomány kandidátusa, a Magyar Tudományos Akadémia doktora. Tudományos és oktató munkája elismeréseként 1998-ban Széchenyi Professzori Ösztöndíjat, 2004-ben Széchenyi István Ösztöndíjat kapott. 2000-ben az egyetem a „Legjobb klinikai témájú tudományos közlemény” díjjal jutalmazta publikációját. 2004-ben a Magyar Tudományos Akadémia Akadémiai Díját, 2015-ben a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét vehette át.

Dr. Gyurosovics József rendőr dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, címzetes egyetemi docens 1960-ban született Baján. Kezdetben polgári foglalkozást választott. 1982-ben lett rendőr, miután elvégezte a BM Tartalékos Tisztképző Iskolát. 1989-ben a Rendőrtiszti Főiskola bűnügyi szakán, majd 1999-ben a József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán diplomázott. Nyomozó, 32 évesen pedig főnyomozó lett Baján. Három évvel később a Bajai Rendőrkapitányság vezetőjévé nevezték ki, majd a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság közbiztonsági igazgatója, s egyben a főkapitány helyettese lett.

2005 februárjától a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságot irányította, 2012. szeptember 1-jétől pedig a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjeként teljesít szolgálatot. 2013-ban a Magyar Érdemrend lovagkeresztje katonai tagozat, 2014-ben pedig Szent György Érdemjel kitüntetésben részesítették. Vezetői tevékenységének is köszönhető, hogy 2021-ben az ország legbiztonságosabb területe Hajdú-Bihar megye, illetve Debrecen lett. Sokoldalúságát és nyitottságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a nyomozói munkát népszerűsítő debreceni képzőművészeti projekteket, kiállításokat is támogatott.

Tamus István mintegy öt évtizede meghatározó, emblematikus alakja Debrecen képzőművészeti életének mint grafikusművész, rajz-vizuális kultúra és művészettörténet-tanár, valamint művészetszervező és vezető alkotó. 1980 és 2016 között főállású oktató volt a tanítóképzés területén, emellett a saját alapítású „Vasárnapi Rajziskola” keretei között végzi a tehetséggondozást és a képzőművészeti szakokra való felkészítést. 2000-ben hozta létre a Grafikusművészek Ajtósi Dürer Egyesületét Debrecenben. Számos művésztelep, többek közt a Hajdú-bihari Grafikai Művésztelep, a Balatonfüredi-paloznaki Nemzetközi Művésztelep, a tiszaderzsi Tisza-tó Művésztelep, az Abádszalók Művésztelep munkájában vett részt aktívan.

A virágkarneváli eseményeknek virágkocsik tervezésével és kivitelezésével volt részese évtizedeken át. Kétszeres Debrecen Kultúrájáért díjas, Hajdú-Bihar Megyei Príma-díjas, Csokonai-díjas, Mednyánszky László-díjas. Megrögzött lokálpatriótaként mintegy 50 éve hűen szolgálja szülővárosa, Debrecen művészeti életét. Az utóbbi években Borbély Szilárd költő, író életművének képi feldolgozásával foglalkozik, ezzel is hozzájárulva a debreceni irodalmi hagyatékok vizuális népszerűsítéséhez.

Mecénás-díjas: Szilágyi János

Debrecen Város Mecénása Díj adományozható a város gyarapodását, fejlődését szolgáló, ellenszolgáltatás nélküli, jelentős anyagi támogatás elismeréseként. A közgyűlés Debrecen Város Mecénása Díjat adományozott Szilágyi János üzletembernek.

Szilágyi János 33 éve Debrecenben kezdte vállalkozását. Egy igazi lokálpatrióta, aki a mai napig városunkban vezeti cégét. Ügyvezetői teendői mellett 15 éve alapította meg a Debrecen Tigers Baseball & Softball Club-ot, melynek a mai napig önzetlen támogatója. A Határ úti ipari park területén a baseball-szabványoknak megfelelő pályát hozott létre, melyen országos szintű mérkőzéseket is bonyolítanak. Az egyesület jelenleg U12-es, U15-ös és NB1-es csapatokkal van jelen a magyar baseball-életben.

Szilágyi János idővel a Magyar Országos Baseball & Softball Szövetség meghatározó alakjává vált, többek között a 2022-es U23-as és a felnőtt válogatott menedzseri posztját is elvállalta. Tevékenységét a sport szeretete mellett az a kihívás is hajtja, hogy Magyarországon, Debrecenben honosítsa meg ezt az USA-ban rendkívül népszerű sportot. Jelentős szerepe van abban is, hogy ebben az évben magánfinanszírozás jóvoltából a teljes magyar baseball-válogatott részt vehet egy 10 napos edzőtáborban az Egyesült Államokban, Kaliforniában.