Magyar tudományos akadémia

Debreceni területi bizottsága

Big Five 100 – A legendás matematikusok születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett nemzetközi konferencia

A Fejér Lipót által „Big Five”-nak nevezett matematikusok születésének 100. évfordulója alkalmából nemzetközi jubileumi konferenciát szervezett az MTA Matematikai Tudományok Osztálya. A HUN-REN Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetben rendezett ünnepségen személyesen köszöntötték az idén 100. születésnapját ünneplő Fuchs Lászlót, aki az Akadémia elnökétől átvette a külhoni magyar tudósoknak adható legrangosabb akadémiai kitüntetést, az Arany János-életműdíjat.

Aczél János, Császár Ákos, Fuchs László, Gál (Gaál) István, Horváth János 1924-ben születtek. Tanáruk, a legendás Fejér Lipót már egyetemi tanulmányaik idején így nevezte őket: a „Big Five”.

És valóban: ők lettek a második világháború utáni hazai matematika nagy újraindítói, akik néhány év alatt ismét nemzetközi szintre emelték a magyar matematikát, és a világ matematikusainak élvonalában művelték azt egy életen át. Sőt, közülük Fuchs László még ma is matematizál: az idén 100. születésnapját ünneplő világhírű matematikus tudományos aktivitása több mint háromnegyed évszázada folyamatos.

A teljes cikk és a rendezvényről készült felvétel az alábbi linken megtekinthető:
https://mta.hu/mta_hirei/big-five-100-113735