Magyar tudományos akadémia

Debreceni területi bizottsága

Az MTA Debreceni Területi Bizottsága magyar tudomány ünnepi online nyitóünnepsége

MTA DAB Székház, Debrecen - online

MAGYAR TUDOMÁNY ÜNNEPE 2020.


Időpont:    2020. november 4. (szerda) 11 óra
online youtube webinárium

Helyszín:    MTA DAB Székház
(4032 Debrecen, Thomas Mann u. 49.)


Az ünnepség online megtekinthető:
https://youtu.be/p1Dg0UwCI7M


Freund Tamás az MTA elnöke videoüzenetben köszöntötte a területi akadémiai bizottságok helyi megnyitó ünnepségein a személyesen és az online térben megjelent vendégeket. A Magyar Tudomány Ünnepe idén rendhagyó módon a szokásos érintkezési formáktól eltérően zajlik, de a területi bizottságok a programsorozat megszervezésével küldetésüket a tudomány népszerűsítését, eredményeinek közvetítését ily módon is hivatottak szolgálni.


Páles Zsolt az MTA Debreceni Területi bizottságának elnöke köszöntőjében a tudományterületek összehangolt, gyors válaszreakcióit szorgalmazta a világot sújtó pandémia és a klímaváltozás okozta hatások enyhítésére.


A köszöntőket követően tudományos előadást hallhattak az érdeklődők Hudecz Ferenctől az MTA alelnökétől.
Előadásának címe: „Fehérjék antigénszerkezete: epitópok azonosítása, diagnosztikai/terápiás felhasználás”.


A fehérjék immunológiai viselkedésének egyik kulcskérdése az immunválasz kiváltásáért felelős szakaszok (B- illetve T-sejt epitópok) azonosítása, a protein antigénszerkezetének megismerése. Az előadás áttekintette a fehérje epitópok azonosításának elméleti és kísérletes lehetőségeit mikrobiális fertőzéssel szembeni (pl. Herpes simplex virus, M. tuberculosis) illetve tumorellenes (pl. mucin glikoproteinek) immunválasz kiváltásában szerepet játszó fehérjék esetében. Bemutatta azt is, hogy az epitóp peptidek kémiai szerkezetének módosításával miként lehet az ellenanyag (B-sejt) illetve T-sejt felismerést befolyásolni, mesterséges “szuperantigéneket” létrehozni.  Az elméleti (predikciós), valamint szintetikus (kombinatorikus, párhuzamos, hagyományos) módszerek hatékony kombinációja lehetővé teheti hatékony diagnosztikai (pl. bakteriális, virális illetve tumorellenes ellenanyagok, T-sejtek specifikus kimutatásával) és/vagy vakcina fejlesztési alkalmazások megvalósítását.  


Az MTA DAB „A tudomány támogatásáért” Érem idei díjazottja Bazsa György professzor úr, aki kutatói munkája mellett kiemelkedő tudományszervezői tevékenységet is folytat, a Debreceni Szemle szerkesztőbizottságának az elnöke.

A díjat átadta:  
Páles Zsolt az MTA DAB elnöke


Az Atomki Szalay Sándor-díjjal kitüntettje Palcsu László, az Atomki Izotópklimatológiai és környezettudományi laboratórium vezetője.

A díjat átadta:  
Lévai Géza az Atomki igazgatóhelyettese és Páles Zsolt az MTA DAB elnöke


Az Észak-Alföldi Innovációs Díjak díjazottjai:

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara nyertes pályázója:
Tungsram Operations Kft.
(4220 Hajdúböszörmény, Kinizsi Pál u. 1.)

Pályázat címe:    
Szabályozott oxid és grafitréteg felülettel rendelkező, magas szakítószilárdságú wolframszál gyártástechnológiájának kifejlesztése orvosi célra

A díjat átvette:    
Bánhidi Viktor, gyárigazgató és üzletfejlesztési vezető
  
A díjat átadta:  
Páles Zsolt az MTA DAB elnöke, Nagy Péter a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ipari tagozati alelnöke, Vámosi Gábor az INNOVA Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési és Innovációs Ügynökség ügyvezetője.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara nyertes pályázója:
„Túr-Agro” Minőségbiztosítási és Mezőgazdasági Szaktanácsadó Kft.
(5400 Mezőtúr, Túrkevei út 23/1)


Pályázat címe:  
A Túri Kamra hálózat innovatív, komplex szolgáltatásfejlesztése a közös piaci pozíció és a közös gazdasági teljesítmény erősítése érdekében

A díjat átvette:    
Dr. Barancsi Ágnes ügyvezető

A díjat átadta: 
Páles Zsolt az MTA DAB elnöke, Rabi Zsuzsa a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdaságfejlesztési vezetője, Vámosi Gábor az INNOVA Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési és Innovációs Ügynökség ügyvezetője.


A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara nyertes pályázója:
Panyolai Szilvórium Zrt.
(4913 Panyola, Szilvórium tanya 1.)

Pályázat címe:     
Panyolai Silvorus gyógynövénylikör


A díjat átvette:    
Lakatos Gergely vezérigazgató

A díjat átadta:   
Páles Zsolt az MTA DAB elnöke, Ambrus Lajos a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szolgáltató tagozati alelnöke, Vámosi Gábor INNOVA Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési és Innovációs Ügynökség ügyvezetője


Az aulában megtekinthető fotókiállítás november végéig a járványügyi intézkedések betartásával látogatható. Tóth Csaba urulógus professzor „Madarak fényképeken és nemzetközi bélyegeken” című kiállítását Rácz István az MTA DAB Klub elnöke nyitotta meg.