Magyar tudományos akadémia

Debreceni területi bizottsága

Az MTA DAB 2018. évi Közgyűlése

Az MTA Debreceni Területi Bizottsága éves közgyűlését 2018. február 21-én tartotta. A közgyűlést köszöntötte Török Ádám akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára és áttekintést adott az MTA legújabb kutatási nagy, stratégiai fontosságú feladatairól, melyeket a mezőgazdaság, a víztudomány, az oktatás és az orvostudomány területén folytatnak, valamint a Világgazdasági Tudományos Tanács újjáalakulásáról és választott elemzési témáiról.

Gergely Pál akadémikus, az MTA DAB elnöke számolt be a 2017. évi munkáról és beszélt a 2018. évi tervekről. A DAB székházban a tavalyi évben 160 rendezvény került megrendezésre. Az épület klub terme megújult és hamarosan könnyebben tudnak majd parkolni az idelátogatók. 2018-ban bár nem túl látványos beruházás, de a székház lapos tetejének szigetelésével a beázások és további károkozások megelőzésére kerül sor. 2018-ban kiadványok anyagi támogatásával is szeretné a testület segíteni a jelentős eredmények népszerűsítését és az ez irányú pályázat benyújtása során számít a szakbizottságok mérlegelő munkájára. Hodossy-Takács Előd, az MTA DAB főtitkára összegezte a szakbizottságok tevékenységét. Beszámolt a szak- és munkabizottságok tisztújításáról, elért eredményeikről, szerteágazó kapcsolati rendszerükről. A beszámolókat a közgyűlés elfogadta.
szak-és munkabizottsági felvételek

Az ülésen díjátadások következtek, majd a DAB Pro Scientia díjazottak előadások keretében adtak áttekintést életpályájukról, legmeghatározóbb tudományos eredményeikről.
A DAB Pro Scientia díjazottja Muszbek László akadémikus „Barangolások a hemosztázis és a laboratóriumi diagnosztika világában” címet adta előadásának. A hallgatóság a kiemelkedő életpálya bemutatása során számos, ma is alapelvként használt vizsgálati módszert ismerhetett meg a laboratóriumi diagnosztika területéről.
A bizottság másik DAB Pro Scientia díjazottja Balla György akadémikus, akit gyermekgyógyászként mindennapi tevékenysége gyakran megoldhatatlannak tűnő feladatok elé állít, de orvosi és kutató ambíciói mindig továbbgondolkodásra és tettekre ösztönzik. A „Hogyan érinti a stressz az érrendszerünket?” című előadásában az emberi szervezet öngyógyító folyamatira, az emberi kitartásra hívta fel a figyelmet.

A közgyűlés további díjazottjai:

DAB Plakett:
Bárány Attila, DE BTK Történelmi Intézet, Középkori, Koraújkori Magyar Történeti és Segédtud. nemönálló Tanszék
Ráthy Istvánné, Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar
Veres Szilvia, DE MÉK, Növénytudományi Intézet, Mezőgazdasági Növénytani Növényélettani és Biotechnológiai nem önálló Tanszék

DAB Elismerő Oklevél:
Pelei Imre
, a Pelei Mérnökiroda vezető mérnöke

A közgyűlést követően az érdeklődők egy debreceni házaspár Kiss József és Kissné Nagy Ilona gyűjteményéből tekinthettek meg képzőművészeti alkotásokat „Kötődés Debrecenhez – Debreceni kötődés” címmel és szerény büfé mellett tanácskozhattak.