Magyar tudományos akadémia

Debreceni területi bizottsága

Nagy János

1975-ben fejezte be felsőfokú tanulmányait a Debreceni Agrártudományi Egyetemen 45 évesen egyetemi tanár, az MTA doktora, aki a Debreceni Egyetem meghatározó jelentőségű professzorává vált. 5 éven át volt rektora az Egyetemnek, miközben közel 10 évig elnöke az Agrárcentrumnak. Honoris causa doktori címet kapott a Nagyváradi Egyetem, a Kijevi Egyetem, a Kaposvári Egyetem és az Aradi Egyetem szenátusától. A Földhasznosítási, Műszaki és Területfejlesztési Intézet igazgatójaként jelenleg is vezetője a Kerpely Kálmán Doktori Iskolának. Vezetésével közel 20 PhD hallgató szerzett doktori fokozatot.

Tudományos kutatásai hozzájárulnak a környezetkímélő, hatékony és alkalmazkodó termesztéstechnológiák fejlesztéséhez, amelyet a gyakorlat több mint harminc éve hasznosít. Koordinátora, vezetője számos hazai és nemzetközi kutatási projektnek. Tudományos eredményei eddig több mint 300 közleményben jelentek meg. Főszerkesztője a Növénytermelés folyóiratnak és tagja számos szakmai folyóirat szerkesztőbizottságának. A „Kukoricatermesztés" című könyvét több nyelven is kiadták. Tudományos iskolateremtő tevékenységével jelentős hatást fejt ki a régió és hazánk agrártudományában. Eredményeit 2006-ban Széchenyi díjjal ismerték el.

A Magyar Tudományos Akadémiához több szálon is kapcsolódik, tagja az Agrártudományok Osztály Növénytermesztési Tudományos Bizottságának. Jelenleg második akadémiai ciklusban képviselője az MTA közgyűlésének. Egyetemi vezetőként tevőlegesen is támogatta a DAB Agártudományi Szakbizottságát, aktív résztvevője a Növénytermesztési Munkabizottságnak, a DAB legfelsőbb testületeinek, a Tanácsülésnek és a Közgyűlésnek.