Magyar tudományos akadémia

Debreceni területi bizottsága

Az Erdélyi Múzeum Egyesület tisztújító közgyűlése 2022. március 26-án


Az Erdélyi Múzeum-Egyesület tisztújító közgyűlését tartották 2022. március 26-án Kolozsvárott, a Protestáns Teológiai Intézet (Bocskai/Avram Iancu tér 13.) dísztermében.

A rendezvény 17 napirendi pontot tárgyalt, amelynek során új elnököt választottak Bitay Enikő személyében, aki eddig 16 éven át sikeresen töltötte be az EME főtitkári pozícióját.

A közgyűlésen a teljes vezetőség megújult. Keszeg Vilmos, aki az EME elnöke volt négy évig, ezután alelnökként folytatja tevékenységét. Alelnök lett Bódizs György főorvos, Kerekes László ny. egyetemi tanár és Sipos Gábor akadémikus, történész is. A főtitkári tisztségre, melyet eddig Bitay Enikő látott el, Bogdándi Zsolt történészt, az EME tudományos munkatársát választották. A gazdasági tanácsosi tisztséget a következő négy évben is Fábián Botond közgazdász tölti be, az egyesület jogtanácsosa pedig Veress Emőd jogász.


A 9. napirendi pont a Teleki József díj odaítélése volt, amely rangos elismerést öt évente adják át, s ebben az évben a kitüntetést a Debreceni Egyetem díszdoktora, Péntek János professzor úr érdemelte ki.

Választmányi tisztújítás is volt, a választmányi tagok egy részét újraválasztották, de új tagok is kerültek be.


Ezt követte a tiszteleti tagok megválasztása. Az EME Alapszabály 14 pontja szerint „Tiszteleti tagok azok a bel- és külföldi szakmai körökben elismert, kiemelkedő tudományos, irodalmi, művészeti és közművelődési teljesítményeket felmutató, a romániai magyar társadalom megbecsülését kiérdemelt hazai és külföldi személyek, akiket az elnökség javaslatára és a szakosztályok szakmai véleményezése alapján az Egyesület választmánya ebben a minőségben beválaszt és a döntést a közgyűlés megerősíti.”

Sipos Gábor alelnök mondott laudátiót Papp Kláráról, a Debreceni Egyetem Történelmi Intézetének professzoráról, s miután a közgyűlés megszavazta a javaslatot, Keszeg Vilmos elnök úr és Bitay Enikő főtitkár asszony adta át a tagságról szóló oklevelet.

Az elismeréssel Papp Klára, a történész doktori program vezetője olyan kiváló történész-egyéniségek között szerepelhet, mint Benkő Samu, Csetri Elek, Egyed Ákos, Imreh István, Jakó Zsigmond, Kiss András, Magyari András.

Bogdándi Zsolt, akit az EME főtitkárává választottak és a közgyűlésen az év könyve elismerésben részesülő Gálfi Emőke - könyve címe  „Gyulafehérvár és uradalma a 16. század második felében” -  az EME kutatói, s mindketten tagjai a Debreceni Egyetem Nemzetközi Inter-regionális Társadalomtörténeti és Néprajzi Kutatóközpontjának.

A közgyűlésen döntötték el azt is, hogy az EME kutatóintézete ezentúl Jakó Zsigmond nevét viseli.


Gratulálunk a megválasztott vezetőknek, díjazottaknak munkájukhoz sok sikert kívánunk!

DAB_IMG_3715.JPG

DAB_safe_image.jpg

DABIMG_3738.JPG

DAB_IMG_3744.JPG

DAB_IMG_3719.JPG

DAB_IMG_3716-a.jpg