Magyar tudományos akadémia

Debreceni területi bizottsága

Észak-Alföldi Innovációs Díj 2023

Észak-Alföldi Innovációs Díjak 2023. évi nyertesei:


A Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara nyertes pályázója:

DIRECT HOME ENERGY Kft. (4184 Tetétlen, Kossuth utca 67.)
Pályázat címe: Új megoldás a háztartási méretű megújuló energia önfelhasználására lakosságnak és kisvállalkozásoknak

A vállalkozás teljes mértékben hazai fejlesztéssel egy olyan napenergia hasznosítási módot valósított meg, amely nem termel a hálózatra és a hibrid rendszerektől eltérően még csak nem is kapcsolódik hozzá, és teszi mindezt drága akkumulátorok nélkül mindenkor folyamatos energiaellátást biztosítva a felhasználónak. A napenergia minden pillanatban elsőbbséget élvez a fogyasztók ellátásában. A hálózatot a felhasználó csak fogyasztásra használja, a hálózat eredetileg kiépített funkciója szerint, így korlátozás nélkül bármely háztartásban, kisvállalkozásban alkalmazható anélkül, hogy hálózatot kellene bővíteni. A rendszer kiegészíthető olyan tároló funkcióval is, ami a szolgáltatók által vezérelhető módon valósít meg villamosenergia tárolást decentralizált formában, ami lehetővé tesz decentralizált hálózati kiegyenlítést is.

 

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara nyertes pályázója:

Transpareon Kft. (2351 Alsónémedi, Domb utca 1.)
Pályázat címe:     Transpareon.hu - az átláthatóságot biztosító beszerzéstámogató rendszer
A transpareon.hu a magyar ipari, -kereskedelmi és közszférának nyújt teljes transzparenciára törekvő gyakorlati, online folyamatmegoldásokat. A piac pár fős kisvállalatai is magyar nyelven, közérthető módon indíthatnak időzáras beszerzési projekt kiírásokat, ajánlatkéréseket. A rendszer az ajánlatkérő űrlapokat egyszerre küldi ki akár 10 beszállítónak is, a megadott határidőig rendszeresen figyelmeztet a közelgő zárásra. A határidő lejártakor pedig egyszerre láthatja a beszerző a beérkező összes ajánlat tartalmát, ezzel biztosítva a tiszta árversenyt.

 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara nyertes pályázója:

FÜRJPIAC Kft. (4246 Nyíregyháza, Butykai út 22.)
Pályázat címe: A FürjPiac Kft., mint innovatív szereplő a saját piaci szegmensén belül

A vállalkozás teljes életútját tekintve családi vállalkozás. Ahogy nevük is jelzi tevékenységük a fürjek köré csoportosul. Elsődleges termékük a fürjtojás és arra törekednek, hogy ennek minél nagyobb mértékű feldolgozása valósulhasson meg. A vállalkozás két fő területen vitt véghez innovációt, ennek egyik pillére a termékfejlesztés, a másik pedig az egyedi technológiai megoldások kialakítása a termelésben és a digitalizáció fokozatos becsempészése a folyamatokba. A cég ezek révén jutott el 2017. óta az induló 60 egyedes állománytól a mai több ezres létszámig.


Meghívó a Magyar Tudomány Ünnepe debreceni nyitóünnepségére
Ideje: 2023. november 8. (szerda) 10.00 óra

Észak-Alföldi Innovációs Díj pályázati kiírás
Beadási határidő: 2023. október 13.

Innovációs díj – Pályázati Felhívás és adatlap 2023