Magyar tudományos akadémia

Szegedi területi bizottsága

Tudomány: válaszok a globális kihívásokra

Magyar Tudomány Ünnepe 2023
Tudomány: válaszok a globális kihívásokra
2023. november 3.
Helyszín: SZTE Rektori Hivatal Díszterem

A Magyar Tudományos Akadémia a koronavírus járvány után első alkalommal tartotta vidéken a Magyar Tudomány Ünnepe nyitó rendezvényét, amelynek otthont a házigazda, a Szegedi Tudományegyetem adott.

Az Akadémia immár 20. alkalommal nyitotta meg a határon átnyúló ünnepségsorozatát, melynek mottója: Tudomány: válaszok a globális kihívásokra. 

Az ünnepi ülésen Erdei Anna, az MTA főtitkárhelyettese köszöntőjében kifejezte örömét, hogy személyes részvétellel tartható meg a tudományünnepi rendezvénysorozat, amelynek kiváló helyszíne Szeged, hiszen az utóbbi néhány hétben a két új Nobel-díjas miatt – Karikó Katalin és Krausz Ferenc – a világ figyelme rá irányult. (Erdei Anna nyitó beszéde ide kattintva olvasható.)

Freund Tamás, az MTA elnöke Madách Imre Az ember tragédiájából vett idézettel kezdte köszöntőjét, aki kutatók, alapkutatások jelentőségére hívta fel a figyelmet. A tudomány művelőinek feladata, hogy eredményeiket, a tudományos módszereket, a tudomány működését, azok gazdasági hasznosulását mutassák be az utca embere számára is. (Freund Tamás köszöntője ide kattintva olvasható.)

A Szegedi Tudományegyetem rektora, Rovó László, az Egyetem hazai és nemzetközi sikereit méltatta nyitóbeszédében, amelyhez többek között a kutatóműhelyek is biztos hátteret teremtenek. A Szegedre települő Kolozsvári Egyetemen is már magas szintű biokémiai kutatások folytak, amelyek megalapozták Szent-Györgyi Albert Nobel-díját. Szegeden alakult meg 50 évvel ezelőtt a Szegedi Biológiai Kutatóközpont, ahol már az 1940-es években is világszínvonalú eredményeket értek el, illetve az Egyetemhez ezer szállal kötődő ELI-ALPS kutatóbázisban folytatott tudományos kutatómunka is világhírre tett szert.

A Szegedi Önkormányzat Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottságának elnöke, Kozma József, köszöntőjében kiemelte, hogy Szeged városa kiváló környezetet teremt a tudományos intézmények és a tudományok művelői részére. Szeged városa és az Egyetem kiválóan együttműködik.

A köszöntőket Balázs-Piri Soma, Junior-díjas zongoraművész előadása követte, aki Chopin Esz-dúr noktürnjét adta elő.

Az ünnepi ülés Pálfy Péter Pál akadémikus Bolyai János korszakalkotó felfedezése két évszázad tükrében című tudományos előadásával folytatódott. Előadásának apropóját az adta, hogy Bolyai éppen 200 évvel ezelőtt, 1823. november 3-án írta meg édesapjának tudományos eredményeit.

A hagyományosan soron következő díjátadásokat Balázs-Piri Soma játéka előzte meg, Liszt Ferenc 19 darabból álló Magyar rapszódiák című zongorasorozatának egyik művét, a 6. magyar rapszódiát adta elő.

Az Akadémiai Elnöksége Eötvös József-koszorúval tüntette ki

  • Szajbély Mihályt, az MTA doktorát,
  • Pritz Pált, az MTA doktorát,
  • Márki Lászlót, a matematika tudományok doktorát,
  • Ördög Vincét, az MTA doktorát,
  • Komoly Sámuelt, az MTA doktorát,
  • Hangos Katalint, a kémia tudomány doktorát,
  • Bazsa Györgyöt, a kémia tudomány doktorát,
  • Máthé Imrét, a biológiatudomány doktorát,
  • Csepeli Györgyöt, a szociológia tudomány doktorát,
  • Iglói Ferencet, a fizikai tudomány doktorát.

Az MTA elnöke, Freund Tamás adta át a Szily Kálmán-díjat Simon Tamásnak, az MTA Titkársága Kommunikációs Főosztálya vezetőjének.

A Magyar Tudományos Akadémia és az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Wigner Jenő-díját Dr. Elter József hőfizikus mérnök, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatói főtanácsadója nyerte el.

A Richter Gedeon Nyrt. és a Magyar Tudományos Akadémia által alapított Bruckner Győző-díjat Pápai Imrének, az MTA doktorának, a 40 év alatti kutatók számára kiírt Bruckner Győző-díjat Nagy Zsombor Kristóf PhD-nek adták át.

A Pungor Ernő-díjat Pungor Ernő-díj Kuratóriuma Höfler Lajos PhD-nek adta az MTA elnöke és a Kuratórium elnöke.

A Magyar Tudományos Akadémia a MÁV Zrt. kötelezettségvállalása mellett Hídvégi Gróf Mikó Imre-díjat Életmű kategóriában Horváth Lajos, nyugalmazott MÁV mérnök, főtanácsos, az Aktív szakember kategóriában Csanádi Sándor, a MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasút műszaki koordinátora és posztumusz Kupai Sándor, a MÁV Zrt. egykori fejlesztési és beruházási főigazgatója kapta.

A Magyar Tudományos Akadémia Jermy Tibor akadémikus végakarata szerint díjat alapított 2017-ben, a díjat Bozsik Gábor PhD, Piszter Gábor PhD valamint Tökölyi Jácint PhD kapta 2023-ban.

A Kovrig Ilona-díjat Soós Eszter PhD és Tarbay János Gábor PhD vette át Freund Tamástól, az MTA elnökétől.

 

Az ünnepi ülés az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság, a régió 3 kereskedelmi és iparkamarái (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád) és a Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség Khe. által közösen alapított Dél-alföldi Innovációs Díj díjátadásával folytatódott, amelyet tizennegyedik alkalommal osztottak ki.

Vilmányi Márton, a SZAB tudományos titkára, ismertette a nyerteseket és a díjazott pályamunkákat.

Gazdasági társaság kategóriában első helyezésben részesült, azaz Bánvölgyi László szobrászművész ún. Möbius-szalag térplasztikai alkotását kapta, az Innovation Concrete Laboratory Kft. Adalék-kompozíció polisztirolgyöngy tartalmú könnyűbeton előállításához, eljárás a kompozíció előállítására, és annak alkalmazására című pályázata.A nyertes pályamű tárgya egy újfajta építőipari adalék-kompozíció, valamint annak előállítása és alkalmazása, amellyel javított technológiai tulajdonságokkal rendelkező polisztirol-gyöngy tartalmú könnyűbeton állítható elő.A díjat átvették: Türei Árpád és Csordás László ügyvezetők.

Gazdasági társaság kategóriában oklevél elismerésben részesült, a WEPIFROST Kft. Fagyvédelmi szélgép című pályázata.
A Kft. által kifejlesztett fagyvédelmi szélgép a gyümölcsösök fagykár elleni védelmére szolgál, amelyet a magyarországi klímának és környezeti körülményeknek megfelelően fejlesztettek ki.
A díjat átvette: Weppert Sándor.

Természetes személy kategóriában első helyezésben részesült Jójárt Boldizsár Csaba Plazminogén aktivátor inhibitor 1, mint potenciális biomarker a gyulladásos bélbetegek diagnosztizálásában című pályázata.
A pályamű tárgya egy új biomarker, amely alkalmas lehet a gyulladásos bélbetegségben szenvedő betegekben a gyulladás aktivitásának és terápiás válaszának pontos követésére, amely a személyre szabott, modern treat-to-target kezelési elv alapja

Természetes személy kategóriában oklevél elismerésben részesült Éber Tamás Lignofán – Fény-kép fában… című pályázata.
A pályamű tárgya egy dekorációs célra használható termék, kép, amelyet úgynevezett „lithophane” technikához hasonló módszerrel, de fa megmunkálásával lehet előállítani, így a megrendelő által kiválasztott kép a lemez hátoldalára rögzített háttérvilágítás felkapcsolódásakor felragyog


Kollár László Péter, az MTA főtitkára záró gondolataiban megemlítette, hogy a 2023. évi rendezvénysorozat egyik fő témája a mesterséges intelligencia. (Kollár László Péter záróbeszéde ide kattintva olvasható.)


A Magyar Tudomány Ünnepe országos nyitórendezvénye helyi sajtómegjelenései:

MTA honlap-  videófelvétel az egész rendezvényről
https://mta.hu/tudomanyunnep2023/egy-honap-tiszta-tudomany-a-szegedi-nyitounnepseggel-megkezdodott-a-magyar-tudomany-unnepe-113292
fotógaléria:
https://www.flickr.com/photos/mtasajto/albums/72177720312408311/with/53306967144/

Szegedi Tudományegyetem honlapján:
https://u-szeged.hu/sztehirek/2023-november/magyar-tudomany-unnepe-szte-mta

Délmagyarország online:
https://www.delmagyar.hu/helyi-kozelet/2023/11/szegeden-nyitottak-meg-a-magyar-tudomany-unnepet
fotógaléria: https://www.delmagyar.hu/galeria/szegeden-nyitottak-meg-a-magyar-tudomany-unnepet-galeria-gemes-sandor/20

Szeged Városi TV - Híradó:
https://tv.szeged.hu/cikk/a-tudosoktol-ne-a-kozossegi-oldalakrol-tajekozodjunk-ez-volt-a-magyar-tudomany-unnepenek-orszagos-megnyitojan-az-egyik-fo-uzenet

Szeged.hu:
https://szeged.hu/cikk/szegeden-nyitottak-meg-az-idei-tudomanyunnepet-szajbely-mihaly-eotvos-koszorus

Szegedi Nap:
https://szegedinap.hu/helyi/2023/11/03/ilyen-volt-a-magyar-tudomany-unnepenek-szegedi-megnyitoja-kepgaleria/

https://szegedinap.hu/egyetem/2023/11/02/iden-a-szegedi-tudomanyegyetemen-tartjak-a-magyar-tudomany-unnepenek-orszagos-megnyitojat/

Rádió88:
https://www.radio88.hu/a-magyar-tudomanyt-unnepli-a-szegedi-tudomanyegyetem/