Magyar tudományos akadémia

Szegedi területi bizottsága

Tudomány: iránytű az élhető jövőhöz

MTÜ megnyitó - plenáris ülés

Magyar Tudomány Ünnepe 2021

Szegedi Akadémiai Bizottság

Tudomány: iránytű az élhető jövőhöz

2021. november 4.

 
A tudomány eredményeinek bemutatása és terjesztése a társadalom széles körében kiemelt akadémiai közfeladat. Az idén 18. alkalommal megrendezésre kerülő Magyar Tudomány Ünnepe országos és határon túli rendezvénysorozat mottója: Tudomány: iránytű az élhető jövőhöz. 

A Magyar Tudomány Ünnepe szegedi rendezvénysorozat plenáris ülését 2021. november 4-én a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában tartotta.

Az ünnepi ülést Krisztin Tibor, a Szegedi Akadémiai Bizottság elnöke nyitotta meg, aki köszöntőjét megelőzően megemlékezésre kérte a jelenlévőket. Nagy veszteség érte a Szegedi Akadémiai Bizottságot, két akadémikus hunyt el, a nyár folyamán Fülöp Ferenc akadémikus, a SZAB korábbi elnöke (1952-2021), az ősz folyamán Alföldi Lajos akadémikus (1927-2021).

A megnyitót követően köszöntőt mondott Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora, Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke, valamint Nagy Sándor, Szeged Megyei Jogú Város alpolgármestere.

A plenáris ülés Rakonczai János, az SZTE TTIK Földrajzi és Földtudományi Intézet egyetemi tanára A klímaváltozás hatása a hazai tájainkra és néhány gyakorlati következménye című tudományos előadásával folytatódott.

Az előadás rövid összefoglalója:

A klímaváltozáshoz való alkalmazkodás napjaink egyik kiemelten fontos kihívása. Az előadás ennek hátterének megértéséhez ad segítséget – főként az előadó (és „csapata”) saját kutatásaira alapozva.

A klímaváltozás következményeinek feltárása holisztikus szemléletet, több tudományterület összefogását teszi szükségessé. Erre jó példa a földtudományok, az ökológia, a talajtan, a térinformatika együttes alkalmazása. 

Az előadás bemutatja, hogy a változó klimatikus feltételek a hidrológiai viszonyok változásán keresztül hogyan alakíthatják át természetes tájainkat, és hogyan hat az attól függő gazdasági tevékenységre. Az előadó például rámutat arra is, hogy a magyar mezőgazdaság klímaváltozáshoz való alkalmazkodásában nem az öntözés lehet a legjobb megoldás, illetve arra, hogy mennyire fontos a felszínalatti vízkészletek pontos mennyiségi változásainak meghatározása.”

A tudományos előadás után Kerek Ferenc, az SZTE BBMK Zongora Tanszék egyetemi tanára, Liszt Ferenc-díjas zongoraművész előadásában hallgathatta meg a közönség Frédérich Chopin e-moll, A-dúr és Esőcsepp (vagy másképpen Desz-dúr) című prelűdjeit. Az e-moll prelűdöt Fülöp Ferenc emlékének ajánlotta.

Tizenkettedik alkalommal osztották ki a Dél-alföldi Innovációs Díjat.

Kemény Lajos, a Dél-alföldi Innovációs Díj kuratóriumának elnöke, először a gazdasági társaság kategória díjazottját ismertette.

Első helyezést ért el a SolvElectric Technologies Kft. SolveAir UNI fotokatalitikus levegő-fertőtlenítő készülék című pályázata. A díjjal járó elismerést, a Möbius térplasztikát a cég képviselője, Kaszás Anikó ügyvezető igazgató vett át.

„A pályamű tárgya egy a fotokatalízis elvén működő levegő fertőtlenítésre és szagtalanításra szolgáló berendezés, amely fotoreaktorként működve bontja le a mikroorganizmusokat és hatékonyan távolítja el az allergéneket és a penész spórákat is a levegőből.

Előnye, hogy csöndes és alkalmazása nem terheli a környezetet, filterek és ózon alkalmazása nélkül is képes fertőtlenítő hatást kifejteni.

A vállalkozás a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködve alkotta meg a készüléket, amely a forgalmazás megkezdése óta több szegedi intézményben látja el hatékonyan feladatát.”

Majd az ülés a természetes személy kategória nyertesének kihirdetésével folytatódott.

I. helyezést kapott Szabó Tamás BorderWatcher című pályázata.

„A pályamű tárgya a BorderWatcher nevű mobiltelefonos alkalmazás, amely hasznos információkkal látja el felhasználóit a határátkelőhelyek forgalmáról, leterheltségéről és egyéb specifikus paraméterekről. Az applikáción keresztül a határrendészetekről érkező hivatalos adatok mellett, a felhasználók által feltöltött információk alapján valós idejű jelentéshez lehet jutni.

Az applikáció nagyon sikeres, jelenleg több mint 50.000 felhasználó telefonján található meg, napi átlag 3-6.000 használóval.”

Az ünnepi ülés Krisztin Tibor, a SZAB elnöke zárszavával ért véget.


Együttműködő partnereink, támogatóink

„A Tudomány Támogatásáért a Dél-Alföldön” Alapítvány

Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Bucó Kft. – Dr. Szeri István és felesége

CSOMIÉP Beton és Meliorációs Termékgyártó Kft.

Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség Khe.

Kardos, Pető és Törőcsik Társas Ügyvédi Iroda

Magyar Tudományos Akadémia

Magyar Tudományos Akadémia Területi Akadémiai Bizottságok Titkársága

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata

Szegedért Alapítvány

Szegedi Biológiai Kutatóközpont

Szegedi Tudományegyetem

Sajtóhírek

Szeged Városi Televízió: Esti híradó (12.40 -  15,40 perc) http://vtvszeged.hu/s_!musorok/i_hirado_szegedi_hirek_15/i_szegedi_hirek_211104mpg_26368/t_Szegedi%20H%C3%ADrek%20211104.mpg/index.html

Délmagyarország online és napilap: https://www.delmagyar.hu/kozelet/helyi-kozelet/kiosztottak-a-regio-innovacios-dijait-8110040/

Szeged.hu: https://szeged.hu/hirek/45671/szabo-gabor-az-egy-negyzetmeterre-juto-tudosok-szama-szegeden-a-legnagyobb

SZTE hírek: https://u-szeged.hu/sztehirek/2021-november/ismeretterjeszto?objectParentFolderId=19355