Magyar tudományos akadémia

Szegedi területi bizottsága

Magyar Tudomány Ünnepe - megnyitó ünnepség

Szegedi Akadémiai Bizottság

Magyar Tudomány Ünnepe

megnyitó ünnepség

 

A Szegedi Akadémiai Bizottság 2014. november 10-én 14:00 órai kezdettel tartotta „Messze látó tudomány – felelős válaszok a jövőnek” címmel a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából szegedi nyitó plenáris ülését.

Fülöp Ferenc, a SZAB elnökének megnyitója után Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora köszöntötte a megjelent vendégeket.

Ezt követően tartott tudományos előadást Gyimóthy Tibort, SZTE TTIK Informatikai Tanszékcsoport Szoftverfejlesztés Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára - „Az informatikai rendszerek gyors terjedésében rejlő lehetőségek és veszélyek” címmel:

Alig múlt el egy emberöltő azóta, hogy Neumann János megalkotta a mai számítógépek működési modelljét és azóta napjainkra az informatika életünk nélkülözhetetlen elemévé vált. Nagyon sokan munkahelyükön napi nyolc órában számítógépen dolgoznak és a munkahelyen túli életvitel is elképzelhetetlen informatikai alkalmazások nélkül. Az internet elérhető közelségbe hozta a világ legtávolabbi pontjait, szabadon társaloghatunk más országokban, más kontinenseken élő emberekkel. Ugyanakkor ez az erős globális kapcsolati háló komoly veszélyeket is rejt magában, ki vagyunk téve az internetről érkező rosszindulatú támadásoknak. A mobiltelefonok (és különösen az okos telefonok) robbanásszerű elterjedésével az informatika még inkább testközelbe került. Napi 24 órában tudunk üzeneteket küldeni, elektronikus leveleket olvasni, internetet böngészni. Az okos telefonokba futó hasznos alkalmazások sokat segíthetnek mindennapi életünkben (pl. navigáció), ugyanakkor felhasználásukkal rengeteg személyes információ kerülhet illetéktelen kezekbe.

Az informatikai rendszerek térnyerésével kulcsfontosságúvá vált az ilyen rendszerek megbízható működésének kérdése. Vannak olyan rendszerek, ahol egy szoftverhiba csak apró kényelmetlenséget jelent, ugyanakkor mondjuk egy banki rendszer hibája súlyos anyagi veszteséget egy repülőtéri irányítórendszer meghibásodása pedig katasztrófát is okozhat. Sajnálatos tény, hogy a gyorsan változó követelmények miatti módosítások radikálisan rontják az üzemelő szoftverek minőségét. Az informatikai rendszer megöregszik, sérülékenyebbé válik. Egy viszonylag apró módosítás is előre nem látható hibákat okozhat. Az előadásban olyan módszereket ismertetek, amelyek segítségével a szoftverek „öregedési” folyamata lassítható, hosszabb távon is megbízhatóan lehet üzemeltetni informatikai rendszereket.”

Ezen alkalommal került sor az V. Dél-alföldi Innovációs Díj pályázat ünnepélyes eredményhirdetésére. Dékány Imre, a Dél-alföldi Innovációs Díj kuratóriumának elnöke ismertette, hogy a díj alapítását 2010 tavaszán határozta el a MTA Szegedi Akadémiai Bizottságának elnöksége együttműködve a régió három kereskedelmi és ipari kamarájával (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád Megye Kereskedelmi és Iparkamarái), valamint a Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség Közhasznú Egyesülettel. A dél-alföldi régióban a vállalkozások, valamint a feltalálók által a három megye területén létrejött szellemi alkotások elismerése és az innovációs tevékenység, illetve a technológiai transzfer támogatása érdekében alapították.

Az alapításához szükséges anyagi fedezetet a régió kamarái, vállalkozásai finanszírozzák.

Két kategóriában lehetett pályázni 2014. évben is (gazdasági társaság és természetes személy kategóriában), bármely új, saját feltalálói tevékenységen alapuló, iparilag alkalmazható és piacképes megoldást tartalmazó innovációs eredménnyel.

A fent nevezett szervezetek képviselőiből és a dél-alföldi régió elismert innovációs és gazdasági szakembereiből formálódó szakmai kuratórium innovációs díjjal jutalmazta a három megye területéről 2014. október 15-ig beérkezett pályamunkákat. A kuratórium az elbírálásnál fontos szempontként vette figyelembe - a pályázati kiírásban megfogalmazott elvárásokon túl - a későbbi foglalkoztatottság-növekedést a régióban.

A kuratórium döntéseinek előkészítését a Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség szakmai tanácsaival segítette.

A díjak átadására felkérte Fülöp Ferencet, a SZAB elnökét, valamint kérte a kamarák megjelent képviselőit és a DARIÜ KhE. igazgatóját, hogy gratuláljanak a nyertes pályázónak.

Gazdasági társaság kategóriában I. helyezett PÉTER IMPEX Kft. Magyar szabadalommal és EU közösségi mintaoltalommal rendelkező napkollektor pályázata, amely „Möbius” térplasztika (Bánvölgyi László szobrászművész alkotása) elismerésben részesült.

A PÉTER IMPEX KFT. által kifejlesztett termék, a SOLARKOLLEKTOR, egy szelektív bevonatú sík napkollektor, amely felhasználási területe: használati melegvíz előállítás, fűtés rásegítés és medencefűtés, legfontosabb jellemzője, hogy a hőelnyelő felület közel azonos a hőátadó felülettel.

A napkollektor legfőbb eleme, az abszorber, a vállalkozás saját fejlesztésű alumínium profilból készül, amelynek bevonata az import termékeknél vékonyabb, de tartósabb fémes oxid réteg, amely jobb hővezető, ezáltal hatékonyabb. A fejlesztők egy kompakt, könnyen szerelhető terméket fejlesztettek ki, amelynek napi hatékony üzemideje déli tájolás esetén napi 8-9 óra is lehet – 70 fokos beesési szög eltérés mellett is közel 80%-os teljesítménnyel üzemel, emellett a fejlesztők megoldották a kollektor belsejében a páraelvonást, amely az eddigi eszközök esetében gondot okozott.

A termék már rendelkezik magyar mintaoltalommal, magyar szabadalommal, és EU közösségi mintaoltalommal, valamint TÜV minősítésekkel.”

Természetes személy kategóriában Oklevélben részesült Szabó Sarolta BioeGO mikrobiológiai talajorganizátorc. pályázata

A kifejlesztett talajorganizátor egy többkomponensű környezetbarát mikrobiológiai rendszer, amely négy különböző mikroorganizmus keveréke.

Mivel egy-egy kisebb területi egységen belül is rendkívül eltérő a talaj minősége, tápanyagtartalma, fajtája, így a művelés során felhasznált készítményekkel szemben is eltérő követelményeket támasztanak a termelők, a talajorganizátor erre kínál választ.

A kifejlesztett gyártás technológia – a jelenleg forgalomban lévő termékekkel szemben – lehetőséget ad a készítmény egyedi összetételének kialakítására az előzetes mikrobiológiai talajvizsgálatok eredményének figyelembe vételével valamint a termelő igényeinek megfelelően, számos talajtípuson alkalmazható növénykultúrától függetlenül.”

További cikkek:

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-november/informatikai-fejlodes?objectParentFolderId=19396

http://szegedma.hu/hir/szeged/2014/11/egy-napkollektor-es-egy-talajorganizator-kapta-a-del-alfoldi-innovacios-dijat.html

A Magyar Tudomány Ünnep szegedi rendezvényeinek programja részletesen megtekinthető a www.mta.hu honlapon a Magyar Tudomány ünnepe eseménynaptárában! A SZAB-székházbeli programokat összefoglaló füzet itt elérhető.