Magyar tudományos akadémia

Szegedi területi bizottsága

Elhunyt Fülöp Ferenc, a SZAB korábbi elnöke

Elhunyt Fülöp Ferenc, a SZAB korábbi elnöke
 
2021. július 17-én, 69 éves korában elhunyt Fülöp Ferenc kémikusa, az MTA rendes tagja, a Szegedi Akadémiai Bizottság korábbi elnöke (2014-2020).
 
https://mta.hu/mta_hirei/elhunyt-fulop-ferenc-kemikus-az-mta-rendes-tagja-111530



Fülöp Professzor Úr gyászszertartásán elhangzott akadémiai búcsúztató:

"Tisztelt Gyászoló Család, Tisztelt Gyászoló Munkatársak és Barátaink!

Az MTA Kémiai Osztálya, a Szegedi Akadémiai Bizottság  és a szegedi akadémikusok nevében a kollégák tiszteletével búcsúzunk Fülöp Ferenc akadémikus társunktól. Megrendítő és felfoghatatlan, hogy Fülöp professzor nem lesz köztünk, nem tudjuk megbeszélni a gyógyszerkutatások aktuális feladatait, a kémia fejlődésének eredményeit és kutatási munkáink hasznosítását. Érdeklődéssel vettünk részt az általad hat évig vezetett szegedi székházunkban a kutatásról a város és a régió tudományos eredményeivel foglalkozó megbeszéléseken.

Fülöp professzor munkássága több mint negyven éven át a szerves kémia egészét átívelte. A mai napig világos számunkra, hogy az a tudás, amelyet képviselt, meghatározó volt az egyetemi oktatásban és meghatározóak voltak a fiatal kollégáink szakmai előre haladásában. A szakmai igényesség és a becsületes munka elismerése jellemezte munkásságát. Támogatta azt a fiatal generációt, akik segítségével ma a hazai kutatóhelyeken dolgoznak nemzetközileg is elismert eredményekkel. Iskolát teremtett és mint a szegedi gyógyszerkémiai iskola vezetője ma is meghatározó jellegű fejlesztéséket indított el több egyetemi és ipari kutató helyen. Sokan fordultak hozzá baráti tanácsért, szakmai segítségért - és támogatta őket.  Mint az MTA Kémiai Osztály elnöke is figyelemmel kísérte a hazai kémikusok munkáját, biztosítva azt, hogy a hazai és a külföldi szakmai kapcsolatok fejlődjenek.

Tisztelt Professzor Úr, megrendülve állunk itt sírodnál. A kitartóan dolgozó határozott emberről mindenki tudja, hogy maradandót tud alkotni. Ez sikerült, ez a munka meghozta a gyümölcseit.

Szent Ágoston az egyik levelében ezt írja az elmúlásról:

„A halál nem jelent semmit.
Csupán átmentem a másik oldalra.
Az maradtam, aki vagyok, és te is önmagad vagy.
Akik egymásnak voltunk, azok vagyunk mindörökre.
Az élet ma is olyan, mint volt, ma sem más.
A fonalat nem vágta el semmi.
Nem vagyok messze, ne gondold. ….”

Tanítványaid, munkatársaid és barátaid tovább fogják vinni azt, amit szerinted is követni kell, amiért Te is sokat küzdöttél. Az általad tanított kémikus generációk felelősséggel teszik a dolgukat, öregbítve a szegedi kémia hírnevét. Emlékedet kollégáid nevében tisztelettel megőrzik.

Kedves Professzor Úr!
Békesség legyen Veled és a Jóisten áldása kísérjen égi utadon. Tudásod kincsei bennünk élnek tovább!
Nyugodj békében!

Szeged, 2021 július. 28.

 

Dékány Imre
az MTA rendes tagja"