Magyar tudományos akadémia

Szegedi területi bizottsága

Békék és szerződések - Diplomáciatörténet I. Lajostól II. Rákóczi Ferencig

11.00 óra | SZAB székház | 110 előadóterem

Az SZTE BTK TI Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék, a HUN-REN–SZTE Oszmán Kori Kutatócsoport, valamint a Szegedi Középkorász Műhely 2024. október 16–17. között konferenciát szervez Szegeden Békék és szerződések – Diplomáciatörténet I. Lajostól II. Rákóczi Ferencig címmel.

A konferencián a Szegedi Tudományegyetem szakmai műhelyeinek tagjai, továbbá hazai és a határon túli felsőoktatási intézmények és kutatóintézetek munkatársai és PhD-hallgatói vesznek részt. A konferencia egyik fő témája a késő középkori magyar történelem külpolitikája, amely kibővül a Magyar Királyságot érintő, az Oszmán Birodalom irányában működő középkori és kora újkori diplomáciai kutatások újszerű megközelítéseivel. A hagyományos értelemben vett politikatörténeten túl a diplomácia társadalom- és gazdaságtörténetére, valamint a kapcsolati hálókra, a reprezentációra, a kommunikációs csatornákra, illetve a diplomácia intézményi hátterének működésére helyezi a hangsúlyt. A hagyományteremtőnek szánt rendezvény kiemelt célja kutatási eredmények disszeminációja, valamint a szakmai kapcsolatok és együttműködések erősítése a hazai és határon túli intézményekkel, kutatókkal.

szervezi: SZTE BTK TI Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék, HUN-REN-SZTE Oszmán Kori Kutatócsoport, Szegedi Középkorász Műhely, SZAB Filozófiai és Történettudományi Szb.

kapcsolattartó: Juhász Krisztina - e-mail: juhaszkr8707@gmail.com