Magyar tudományos akadémia

Szegedi területi bizottsága

Vasari szegedi tondója Rómában – beszámoló a Falconieri-palota kiállításáról

16.00 óra - SZAB székház - 110 előadóterem
A rendezvény meghívója ide kattintva megtekinthető.

„Több mint 220 év után, tavaly novemberben kiállításra visszatért Rómába a Móra Ferenc Múzeumban 1925-től őrzött rejtélyes sorsú Szegedi Angyali üdvözlet, Giorgio Vasari késő-reneszánsz (1571) alkotása. A tárlatnak helyt adó magyar kulturális intézet, a Collegium Hungaricum zenés képzőművészeti esttel kísérte a nemzetközi szakma számára is rendkívüli eseményt. – Jelen előadás vetítettképes színes posztereken bemutatja a római tárlatot, a manierista művész főbb munkáit és pápai mecénását, továbbá a kiállítás fogadtatását, melyet a világhírű gyűjteményeiről ismert Vatikáni Múzeumok főigazgatója, Barbara Jatta nyitott meg.

2007 és 2009 között Szabó Tamás, a szegedi múzeum képzőművészeti osztályának vezetője kezdeményezésére – magyar, olasz és amerikai szakértők bevonásával – sikerült igazolni a dollármilliós értékű táblakép eredetét, megrendelőjét és a hajdani pontos helyét. A kerek alakú műalkotás egyike volt annak a négy tondónak, melyek az Apostoli Palotaegyüttes Pius-tornyában a harmadik emeleten kialakított Szent Mihály-kápolnába készültek, és a kutatási adatok szerint 1798 után Napóleon seregeinek rekvirálásai, majd a pápai palota lakosztályainak 1815-ben megkezdett átépítése során szóródtak szét.”

Vendég: Szabó Tamás restaurátorművész (a római kiállítás kurátora)

Házigazda: Szolnoki Zoltán PhD történész (Móra Ferenc Múzeum)

Közreműködik: Szeged Classic Trio (Varga Laura, Vizsolyi Lívia és Klebniczki György – fuvola-, fagott- és zongoraművész)

Szervezi: SZAB Művészeti Szb,. Közéleti Kávéház

Kapcsolattartó: Hekáné Dr. Szondi Ildikó, a Kuratórium titkára e-mail: szondiildi@gmail.com

A fotót készítette: Várhelyi Klára

Teljes méretű kép - A fotót készítette: Várhelyi Klára