Magyar tudományos akadémia

Szegedi területi bizottsága

Szegedi tehetségek utazási élménybeszámolója

16.30 óra - SZAB székház - 110 előadóterem

Közéleti Kávéház Szegedi tehetségek utazási élménybeszámolója sorozat:

 

Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány 22 éve óta több tízmillió forint ösztöndíjjal és sok szolgáltatást nyújtva támogatja a fiatal szegedi tehetségeket, akik körbeutazták a világot. A tehetségek vetítéssel illusztrált előadásokat tartanak szép és izgalmas utazási élményeikről hónapról-hónapra, amelyeken a Közéleti Kávéház közönsége megismerheti a világ csodálatos országait, városait és természeti szépségeit.

 

67. PROGRAM: DR. TÚRÓCZI TAMÁS, SÓFI-DÍJAS TÖRTÉNÉSZ ELŐADÁSA VETÍTÉSSEL: SPANYOLORSZÁG (SPANYOL-MAGYAR KAPCSOLATOK 800 ÉVE)

 

Időpont: 2023. március 22. (szerda) 16:30

 

Helyszín: Magyar Tudományos Akadémia SZAB Székház, 110-es előadóterem (6720 Szeged, Somogyi utca 7.)

 

Dr. Túróczi Tamás 2015 óta tart rendszeresen utazási élménybeszámoló előadásokat a Közéleti Kávéházban. Ezen az előadásán a spanyol-magyar kapcsolatok érdekes részleteit ismerheti meg a közönség. Dr. Túróczi Tamás: „Amikor a 12. század végén Aragóniai Konstancia bevonult Magyarországra, a magyarok királynőjükként ünnepelték a fiatal nőt. Amikor Puskás Ferenc négy gólt szerzett az 1960-as BEK-döntőben a spanyol Real Madrid játékosaként, a világ a futball királyaként ünnepelte a magyar zsenit. A spanyol-magyar kapcsolatok a diplomáciai-politikai együttműködéseken keresztül, a magyar- és spanyol tróntól egyenesen a modern világ legnépszerűbb csapatsportjának trónjáig nyúlnak vissza. Ez az "időutazás" nyolc évszázaddal ezelőtt vette kezdetét és napjainkban is tart.”