Magyar tudományos akadémia

Szegedi területi bizottsága

Nők és lányok a tudományban világnap alkalmából Karikó Katalin elismeréseit bemutató fotókiállítás megnyitója

16.00 óra - SZAB székház - Fsz. 3-4 terem

 

A Szegedi Tudományegyetem és az
MTA Szegedi Akadémiai Bizottság

tisztelettel meghívja Önt a

 

Karikó Katalin elismeréseit bemutató fotókiállítás megnyitójára, 

 

az ENSZ közgyűlése által kezdeményezett globális mozgalom, a 

„Nők és lányok a tudományban” Világnap alkalmából

 

Időpontja: 2023. február 10. (péntek), 16:00 óra 

Helyszíne: SZAB-székház, földszint

(6722 Szeged, Somogyi u. 7.)

 

Köszöntőt mond:
Dr. Hohmann Judit akadémikus, a SZAB alelnöke, az SZTE professzora;
Dr. Krisztin Tibor akadémikus, a SZAB elnöke, az SZTE professzora.

A tudomány népszerűsítése és a kutatói életpálya ünnepi pillanatainak a fölvillantása a célja a Szegedi Tudományegyetem alumnája és professzora, a világhírű biokémikus, Karikó Katalin elismeréseit fölvonultató fotótárlatnak. A műtárgyként is szépséges díjakat és okleveleket bemutató vándorkiállítás az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság projektje: Sahin-Tóth István fotóihoz Újszászi Ilona szövegei adnak hátteret.

A Karikó Katalin elismeréseiről készült közel hatvan sajtó- és műtárgyfotóból szerkesztett kiállítás SZAB-székházbeli tárlatnyitója a „Nők és lányok a tudományban” Világnaphoz kötődő első szegedi rendezvény. Az ENSZ közgyűlése 2015-ben döntött arról, hogy február 11. legyen az „International Day of Women and Girls in Science” (IDWGIS).

A szegedi programon megjelenik – többek között – Kérchy Anna irodalomtörténész, az MTA Nők a Kutatói Életpályán Elnöki Bizottság tagja, az SZTE BTK habilitált egyetemi docense; továbbá Wilhelm Imola kutatóorvos, a Fiatal Kutatók Akadémiája vezetőségének tagja, az SZBK munkatársa.

 

További információ az SZTE Hírportálján:
Karikó Katalin, a tudós nő ikonja – plakátok a bilbaói kirakatokban és fotók a szegedi SZAB-székházban

A „Nők és lányok a tudományban” Világnap első szegedi rendezvényére, a Karikó Katalin díjait bemutató sajtó- és műtárgyfotók tárlatnyitójára tisztelettel várjuk a szerkesztőségek képviselőit.

 

További információ:

Bobkó Anna

Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság
sajtókapcsolatokért felelős irodavezető-helyettes
telefonszám:+36-62-343-143
mobil: +36-30-162-41-36;+36-70-333-86-54
e-mail: sajto@szte.hu

Dr. Bene Tamás

Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság
igazgató
telefonszám:+36-62-546-778
e-mail: sajto@szte.hu

 

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM

A 440 éves hagyományait ápoló Szegedi Tudományegyetem (SZTE) a 2021/2022. tanévben ünnepelte centenáriumát. Az SZTE elődintézményét Báthory István erdélyi fejedelem és lengyel király 1581. május 12-én alapította Kolozsvárott. A „Magyarország második tudományegyetemeként” újjászülető universitast az I. világháború végén a román hatóságok száműzték, 1921-ben Szegeden talált otthonra. Klebelsberg Kuno kultuszminiszter támogatásával lett „Tisza-parti Göttinga” a Szegedi Tudományegyetem. Itt végezte a biológiai égés folyamatával kapcsolatos, különösen a C-vitamin és a fumársav katalízis szerepét tisztázó, Nobel-díjjal elismert kutatásait Szent-Györgyi Albert. Itt tanult és lett biológussá, a biokémia doktorává Karikó Katalin, a COVID-19-pandémia megfékezésében kulcsszerepű vakcina fejlesztését, az mRNS technológiát felfedezéseivel megalapozó kutató. A Szegedi Tudományegyetem több mint 8 ezer munkavállalójával – ezen belül több mint 2200 oktatójával és kutatójával – valamint 22 ezer hallgatójával Magyarország egyik legnépszerűbb, nemzetközileg is magasan jegyzett felsőoktatási intézménye. Az SZTE a világ legjobb 400 egyeteme közé került a Times Higher Education Impact Ranking legújabb rangsorában, amely a felsőoktatási intézmények gazdasági, társadalmi hatását és felelősségvállalását vizsgálja. Az SZTE a Quacquarelli Symonds (QS) 2021-ben nyilvánosságra hozott felsőoktatási intézményeket rangsoroló listája szerint Magyarország legjobb egyeteme, a világrangsorban pedig az 551-560. helyen áll. A szegedi egyetem a hazai felsőoktatási intézmények közül elsőként szerepelt a UI GreenMetric Ranking of World Universities toplistáján, a világrangsorban jelenleg a 85. legzöldebb felsőoktatási intézmény. Az SZTE hallgatói 13 képzési területen tanulhatnak – egyes szakterületeken angol, német, francia és más idegen nyelveken is. Az egyetemen már több mint 4000 külföldi diák tanulhat több mint 70 nemzetközi diplomás képzésben. Az intézmény kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenysége nemzetközi szinten is elismert. Az SZTE stratégiai kapcsolatot épített ki a K+F+I terület ipari szereplőivel, és a világ legmodernebb lézerközpontjával, az ELI-ALPS-szal. Az SZTE klinikai hálózata nemzetközi rangú orvosképzéssel, kutatási eredményeivel és színvonalas egyészségügyi ellátással szolgálja az országhatárokon átnyúló régió lakosságát. Magyarország egyik kiemelt oktatási, egészségügyi, tudományos, és innovációs műhelye az intézmény, pezsgő kulturális életével együtt a dél-alföldi régió és az ország egyik vezető kulturális, gazdasági és szellemi központja. Az SZTE tagja a EUGLOH (European University Alliance for Global Health) projektnek, részt vesz az Európai Egyetemi Szövetségben és az SGroup Nemzetközi Egyetemi Hálózatban.

 

Honlap: www.u-szeged.hu/

Kövess minket! 

www.facebook.com/univszeged/

www.instagram.com/uniszeged/  

https://www.linkedin.com/universityofszeged 

https://twitter.com/Uni_Szeged

https://www.youtube.com/user/UnivSzeged