Magyar tudományos akadémia

Szegedi területi bizottsága

Kollár Áprád: Szuperhősök a klinikán - A SZAB és az MMA közös könyvbemutatója

17.00 óra - SZAB székház - 103-104 előadóterem

Idén az Ünnepi Könyvhét alkalmával megjelent a kiváló, délvidéki származású, Szegeden élő író, költő Kollár Árpád kötete „Szuperhősök a klinikán” címmel. 

A szerző zentai születésű, tanulmányait az SZTE-en végezte magyar és szociológia szakon. Doktori tanulmányait 2006-2009. között ugyanitt a Bölcsészettudományi Kar Modern Magyar Irodalom Alapprogramján folytatta. Korábban az Új Symposion szerkesztője volt, 2011-től a Fiatal Írók Szövetségének elnöke, 2012-től a Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület elnöke. 2011-től továbbá a Nemzeti Kulturális Alap Folyóirat-kiadás Kollégiumának kurátora, 2012-től a Tiszatáj Online folyóirat irodalmi rovatának szerkesztője.

Gyerekirodalmi kötete regionális beágyazottságú, a könyvnek missziója van: a szegedi gyermekintenzív osztályon játszódik, a mindennapi munkát mutatja be a mese eszközeivel. A könyv célja, hogy oldja a gyermekekben a betegségtől, a kórháztól való félelmet, illetve bemutassa az ott dolgozó orvosok, ápolók áldozatos munkáját. Létrejötte pedig egy jótékonysági projekt része, a bemutató alkalmas lenne arra, hogy az irodalom, a gyermekirodalom, egyáltalán a művészet társadalmi beágyazottságáról, alkalmazott dimenzióiról is szó essék.

"Egy beszélő infúziós állvány hajol föléd ébredés után? Egy plüssmajom ellopja a csillámos lufidat? Balettot táncolsz a tenger fenekén? Legyőzöd Katéter Herceget a nagy robotháborúban?

Ezen a klinikán bizony bármi megtörténhet! Hiszen itt az orvosok, az ápolók és titkos segítőik mindent megtesznek, hogy a gyerekek gyorsan meggyógyuljanak. Makidoki és vicces csapata pedig arról is gondoskodik, hogy cseppet se unatkozzanak a pityegő műszerek között.

A Szuperhősök a klinikán izgalmas gyógyulástörténetei most bepillantást nyújtanak egy valódi intenzív osztály nem mindennapi életébe."

szervezi: MMA Szegedi Regionális Munkacsoportja, MTA Szegedi Akadémiai Bizottság

kapcsolattartó: Varga Márta, az MMA titkára - e-mail: varga.marta@mma.hu