Magyar tudományos akadémia

Szegedi területi bizottsága

Jakabházi Sándor grafikusművész (Temesvár) - Kapcsolatok - Kontrasztok című kiállításának megnyitója

18.00 óra - SZAB székház - Fsz. 3-4 kiállítótér

JAKABHÁZI SÁNDOR
temesvári grafikusművész
kiállítása

 

A kiállító, Prof. Dr. habil Jakabházi Sándor, a Temesvári Nyugati Tudományegyetem Képzőművészeti és Desing Kar Doktori Iskolájának oktatója. 

A tudomány válaszokat és megoldásokat próbál találni az olyan globális kihívásokra, mint például a fenntartható fejlődés, a biológiai diverzitás megőrzése, vagy a technológiai innováció. Ám ezen általánosan megoldandó kihívások kezelésében a művészet is aktív szerepet játszik. Azáltal ugyanis, hogy képes érzelmeket kiváltani és felhívni a figyelmet a megoldandó problémákra, közvetíteni tudja mindezek emberi hatásait, legyen szó akár az éghajlatváltozásról, akár a társadalmi egyenlőtlenségekről. A művészet lehetővé teszi, hogy kapcsolatba kerüljünk mások tapasztalataival és perspektíváival, ami nagyobb megértéshez és együttműködéshez vezethet. Vagyis amíg a tudomány adatokat, elemzéseket és technikai megoldásokat kínál a globális kihívásokra, a művészet az emberi tényező bevonásával egészíti ki ezeket. Érzelmeinkre, értékeinkre és kreativitásunkra hatva hatékony eszköz lehet a pozitív változások előmozdítására és olyan összetett kérdések kezelésére, amelyek nem csupán technikai megoldásokat, hanem társadalmi és kulturális változásokat is igényelnek. Mindezek hátterében pedig az emberi kapcsolatok állnak. A kapcsolatok kiépítése, az együttműködés, a konfliktusok kezelése egyéni, közösségi és globális szinten egyaránt létfontosságúak egy igazságosabb, békésebb és fenntarthatóbb világ megteremtéséhez.

Jakabházi Sándor grafikusművész kiállításra kerülő sorozata szemléletesen érzékelteti az emberi kapcsolatok bonyolult szövevényét a társadalomban, különös tekintettel a párok közötti kötelékekre. Alkotói kifejezésmódján keresztül elénk tárulnak az ezen kapcsolatokat meghatározó sokszínűség és a kontrasztok. Képeinek minden egyes vonása egyedi történetet mesél el, illusztrálva azt a számtalan módot, ahogyan az egyének egymásra találnak, kiegészítik egymást, és navigálni próbálnak a társas kapcsolatok bonyolultságában. Munkái vizuális elbeszélésként szolgálnak, megvilágítva az emberi létet jellemző számtalan érzelmet, küzdelmet és örömöt. A kiállításra összeállított képanyag nagy része a PleinAir-Csongrád Nemzetközi Alkotótelepeken készült.

szervezi: SZAB Művészeti Szb. 

kapcsolattartó: Aranyi Sándor, a Szb. elnöke - e-mail: aranyis.49@gmail.com