Magyar tudományos akadémia

Szegedi területi bizottsága

Felnőttkori tanulás a Készségek Európai Évében

14.00 óra - SZTE JGYPK Főépület - 1051-es terem

PROGRAM


A versenyképesség javítása, a munkaerőpiaci részvétel növelése és a tehetségek kinevelésének és megtartásának előmozdítása a fő célkitűzései a Készségek Európai Évének (2023), amelyhez a felnőttkori tanulás formáit és jó példáit bemutató konferenciával csatlakozik az MTA SZAB Állampolgári Kompetenciák Munkabizottsága, és az SZTE JGYPK Művelődéstudományi Tanszéke.

A Készségek Európai Éve célja friss lendületet fog adni az egész életen át tartó tanulásnak, mely az álláskeresők és a vállalkozások szempontjából egyaránt előnyös, egyben elő fogja segíteni a zöld és digitális átállást, az innovációt és a versenyképesség javítását. Ha a munkavállalók rendelkeznek a keresett készségekkel, az hozzájárul a fenntartható növekedéshez, fellendíti az innovációt és javítja a gazdasági szereplők versenyképességét. A kezdeményezés segíteni fog abban, hogy az Európai Unióban enyhüljön a szakemberhiány, mellyel a cégek – kiváltképp a kis- és középvállalkozások – szembesülnek. Előtérbe állítja az át- és továbbképzés szükségességét, segítve ezzel a munkavállalókat abban, hogy megszerezzék a minőségi állások betöltéséhez szükséges készségeket. 

A zöld és digitális átállás új lehetőségeket nyit meg az emberek és az uniós gazdaság előtt. A szakképzett munkavállalók jobb munkalehetőségek közül válogathatnak majd, és társadalmi szerepvállalásuk is kiteljesedhet. Ez fontos abból a szempontból, hogy a gazdasági helyreállítás, illetve a zöld és digitális átállás társadalmilag méltányos és igazságos legyen.

 

Köszöntő: Dr. habil. Németh Balázs (EPALE nagykövet, PTE BTK, SZTE JGYPK MT)

Levezető elnök: Dr. habil. Keczer Gabriella (SZTE JGYPK MT)

1. Dr. Döbör András: Az SZTE JGYPK felnőttképzési innovációi (SZTE JGYPK Szakképzési Felnőttképzési és Tudásmenedzsment Intézet)

2. Dr. Németh Balázs: Tanuló város – tanuló közösségi innovációk hatása a felnőttek tanulására (EPALE nagykövet, SZTE JGYPK MT)

3. Dr. Kovács-Krassói Anikó, Dr. Medgyesi Konstantin: A Móra Ferenc Múzeum interaktív, generációkat megszólító programjai (Móra Ferenc Múzeum, SZTE JGYPK MT)

SZÜNET

4. Orbán Hedvig: Felnőttképzések a szegedi közművelődési intézményekben (Szent-Györgyi Albert Agóra, SZTE JGYPK MT)

5. A Csongrád-Csanád Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara felnőttképzési gyakorlata

6. Felnőttképzés a Szegedi Szakképzési Centrumban 

7. Kreatív Formák Alapítvány szakmai programjai fogyatékkal élők (látássérültek) számára

 Zárszó: Dr. habil. Újvári Edit (SZTE JGYPK MT)

szervezi: SZAB Neveléstudományi és Pszichológiai Szb. Állampolgári Kompetenciák Mb., EPALE, SZTE JGYPK SZFTI Művelődéstudományi Tanszék

kapcsolattartó: Dr. Döbör András, a Mb. elnöke - e-mail: dobor.andras@szte.hu