Magyar tudományos akadémia

Szegedi területi bizottsága

Dr. Túróczi Tamás, SZTE Sófi-díjas történész utazási élménybeszámolója Dél-Franciaországról

17.30 óra - SZAB székház - 110 előadóterem

Közéleti Kávéház Szegedi tehetségek utazási élménybeszámolója sorozat:

Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány 22 éve óta több tízmillió forint ösztöndíjjal és sok szolgáltatást nyújtva támogatja a fiatal szegedi tehetségeket, akik körbeutazták a világot. A tehetségek vetítéssel illusztrált előadásokat tartanak szép és izgalmas utazási élményeikről hónapról-hónapra, amelyeken a Közéleti Kávéház közönsége megismerheti a világ csodálatos országait, városait és természeti szépségeit.

71. PROGRAM: DR. TÚRÓCZI TAMÁS PhD, SÓFI-DÍJAS TÖRTÉNÉSZ UTAZÁSI ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ ELŐADÁSA: DÉL-FRANCIAORSZÁG

Dr. Túróczi Tamás: „Amikor nyolcévesen életemben először eljutottam Nyugat-Európába, vagy ahogy akkor mondtuk, "Nyugat"-ra, 1982-t írtunk. A szüleim évekig spóroltak az útra, az államszocialista illetékesek pedig évekig gondolkodtak, el merjék-e engedni együtt az egész családot. Még a végén "disszidálnak", ahogy akkoriban mondták. Pedig mi csak utazni akartunk, világot látni. Végül mégis sikerült; láthattam Itáliát és a csodálatos Provence-t. Róma után egyből Avignon következett, ami már akkora hatással volt rám, hogy ott helyben kijelentettem a szüleimnek: "Anyu, Apu! Én történész leszek."

Ritka, hogy egy gyerek már nyolcévesen tudja, mi akar lenni, de engem örökre rabul ejtett ez a gyönyörű mese, az európai történelem meséje, a "mi kultúránké". S most, több mint negyven év múltán, visszatértem, hogy újra élhessem a provence-i varázst. Ezt az élményt szeretném megosztani Kedves Közönségemmel; egy újabb "időutazás" feledhetetlen emlékeit.”

szervezi: SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány, Közéleti Kávéház

kapcsolattartó: Dr. Hekáné Dr. Szondi Ildikó e-mail: szondiildi@gmail.com