Magyar tudományos akadémia

Szegedi területi bizottsága

Pesti Emma vajdasági festőművész kiállítása

18.00 óra - SZAB székház - Fsz. 3-4 előadóterem

"2021 szeptemberében egy új világot tapasztalhattam meg: Izland lélegzetelállító, tiszteletet parancsoló, szemet-lelket gyönyörködtető és egyben félelmetes tájai mély érzelmi és vizuális nyomot hagytak bennem – hihetetlenül kék gleccserek, egymásba fonódó, majd szerteágazó gleccserfolyók, fekete tengerpartok, túlszaturált geotermikus területek, magasba feltörő gejzírek, aktív vulkánok, rikító zöld, pihe-puha mohatakarók sokasága. Ezeket az impressziókat igyekszem azóta is vászonra vinni.

Az új témához új technika társult: elkezdtem olajjal festeni. A kísérletezés öröme új színpalettát hozott, és új motívumok jelentek meg kompozícióimon. 

A kiállítás anyaga főként ennek az utazásnak a hatására született alkotásokból tevődik össze, néhány korábbi festménnyel kiegészítve.

 

Az izlandi lakosok saját szemükkel látják, nap mint nap tapasztalják a klímaváltozás hatásait az egyre zsugorodó, eltűnő gleccserek formájában. Az e fajta tapasztalásnak és a tudományos tények ismeretének köszönhetően hatékonyan óvják természeti kincseiket, védik környezetüket, és a szigetre látogatókat is határozottan utasítják a környezetkímélő viselkedésre, hogy megőrizzék gyönyörű szigetüket a jövő nemzedéke számára."

 

szervezi: SZAB Művészeti Szb.

kapcsolattartó: Aranyi Sándor, a Szb. elnöke e-mail: aranyis.49@gmail.com

MEGHÍVÓ Pesti Emma kiállítása