Magyar tudományos akadémia

Szegedi területi bizottsága

DR. TEMESI MÁRIA Liszt Ferenc díjas operaénekesnő, a Szegedi Tudományegyetem professzora előadása PUCCINI: BOHÉMÉLET című előadása

16.00 óra - SZAB székház - 103-104 díszterem

 

 

A SZAB Tudósklub Egyesület

tisztelettel meghívja

2022. december 7-én (szerdán) 16.00 órakor

kezdődő rendezvényére

 

Vendég:

DR. TEMESI MÁRIA

Liszt Ferenc díjas operaénekesnő, a Szegedi Tudományegyetem professzora

 

Az előadás címe:

PUCCINI: BOHÉMÉLET

video vetítéses prezentáció

 

 

 

Helyszín:

MTA Szegedi Akadémiai Bizottság Székház 103-104 díszterem

(6720 Szeged, Somogyi u. 7.)

A belépés díjtalan, mindenkit szeretettel várunk!

 

Dr. Csernus Sándor sk.

a SZAB Tudósklub Egyesület titkára

Dr. Krisztin Tibor sk.

a SZAB elnöke

Előadás:

Puccini Bohémélet című operája igazi operasláger, amelyet a világ operaházai napjainkban is repertoáron tartanak. A Párizsban játszódó szerelmi történet Rodolfo, a pénztelen ifjú költő és az akkor még gyógyíthatatlan tüdőbajban szenvedő varrólány, Mimì „Love story”-ja. E megható karácsonyi történet érzelmi hátterét Puccini utolérhetetlenül gyönyörű dallamai és lelkünket felemelő harmóniái teszik varázslatossá.

 

TEMESI MÁRIA operaénekes, énekmester, egyetemi tanár, Habil., DLA

A Magyar Állami Operaház Liszt-díjas művésze, operanagykövete és énekmestere (1981-2022). 1997 óta a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar professzora, 25 éven át az SZTE Magánének Tanszék tanszékvezetője, jelenleg is vezető oktatója, a szegedi opera szak alapítója. A HAZÁM, HAZÁM TE MINDENEM Művészeti és Oktatási Alapítvány kurátora, a Simándy József Nemzetközi Énekverseny alapítója, művészeti vezetője és versenyigazgatója.

Szülővárosában, Szegeden, két szakon végezve szerzett énektanári és zongoratanári diplomát (1979), majd kitüntetéses diplomával végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Opera szakán és Tanári Mester szakán, Budapesten (1981).

Tudományos fokozatai: Habilitált Mester Oklevél (2001) és DLA Mesterdoktori Oklevél (2003).

Pályakezdőként két világverseny győztese: Rio de Janeiro, SBRAC Nemzetközi Énekverseny (1981) és Philadelphia, Pavarotti Nemzetközi Énekverseny (1985).

Diplomája után állandó szerződést ajánlott számára a németországi Saarbrückeni Állami Operaház és a Magyar Állami Operaház. Hazájában maradva, a Magyar Állami Operaház állandó társulati tagjaként szerződött, ahol Wagner: Lohengrin című operájának Elza szerepével debütált 1982-ben, a világhírű olasz karmester, Giuseppe Patané vezényletével:

„Temesi Mária Brabanti Elzaként való bemutatkozása szenzáció! Szép hangja, kulturált éneklése, magabiztos, de mégis nőies lénye a nagy szerep eszményi megformálójává emeli. Az énekesnő soha nem él vissza óriási átütőerejű, magvas szopránjával, Wagner főszerepben is megőrizve így a dalolást, szép éneklést. Rendkívüli ígéret, vagy máris több annál!” – írta a „Népszava” kritikája 1982 áprilisában.

Ezt követően, Magyar Állami Operaházi tagsága mellett párhuzamosan nemzetközi karrierje is elindult, először a Drezdai és Berlini Staatsoperben, majd a Nizzai Operaházban, melyeknek éveken át állandó vendégszereplője volt. Főszerepek sokaságát énekelte itthon és külföldön 1983-2015, Európa, Ázsia, Afrika, Dél-Amerika és az USA számos jelentős operaszínpadán. 40 éves művészi pályája során többek között 3 Mozart, 7 Verdi, 3 Puccini, 9 Wagner főszerepet, 6 jelentős R. Strauss női szerepet, több XX. századi, valamint kortárs magyar opera női főszerepet énekelt - Donna Anna, Sieglinde és Kosztelnyicska szerepét 10-10 éven át itthon és a világ több operaszínpadán.

Művészi pályájáért kapott kitüntetései:

  • Magyar Érdemrend Lovagkereszt, Magyarország Köztársasági elnökétől (2016)
    „A mély kifejezőerőt igénylő drámai szoprán szerepek, főként a Wagner hősnők megformálásában kivételes, ugyanakkor az oratórium és daléneklés terén is elsőrendű és rendkívül sikeres énekművészete elismeréseként.”
  • Melis György-díj: „A szép magyar beszéd műveléséért”, a Magyar Állami Operaház elismerése (2013)
  • Liszt Ferenc-díj: „A Wagner főszerepekben nyújtott kivételes alakításaiért”, állami díj (2000)
  • Artisjus-díj: „Madarász: Utolsó keringő, Asszony, kortárs operában nyújtott kimagasló alakításáért” (2003)
  • Juventus-díj: „Brünnhilde alakításáért / Wagner: Ring – Siegfried” (1996)
  • Székely Mihály Emlékplakett: Sieglinde alakításáért – Wagner: Ring – Die Walkür, Sieglinde alakításáért (1995)
  • Bartók Béla - Pásztory Ditta díj: Szokolay: Ecce Homo, Lénió szerepének alakításáért (1992)

Több ízben is fellépett a Szegedi Nemzeti Színházban és a Szegedi Szabadtéri Játékokon: Verdi: A trubadúr Leonóra szerepében, az Aida és Puccini: Tosca címszerepében, egy nagyszabású Verdi-Wagner Gálakoncerten, legutóbb 2022 áprilisában, az SZTE 100 éves jubileumához kapcsolódó Operacsillagok Gálakoncerten.

Magyar Állami Operaházi tagságának 25 majd 30 éves jubileumán Wagner: A walkür című operájának Sieglinde szerepét és Wagner Wagner: Tannhäuser című operájának Erzsébet szerepét énekelte. Operaénekesi pályafutásának 35 éves jubileumán szülővárosa a Szegedi Nemzeti Színházban, a Szegedi Szimfonikus Zenekar kíséretével egy nagyszabású Gálakoncert keretében köszöntötte.

Operaénekesi pályafutása mellett a hazai koncert életben is jelentős szerepet vállalt, a magyar rádió és televízió különböző csatornáin ma is rendszeresen hangzanak el opera, oratórium és koncert felvételei.

Wagner Heroinák című szóló lemeze a Magyar Rádió Zenekarával, Jurij Szimonov vezényletével 2004-ben jelent meg a HUNGAROTON lemezkiadónál. Nevét jegyzi a magyar és nemzetközi Ki kicsoda? és számos magyar, német és angol operalexikon.

Több, mint negyedszázados Szegedi Tudományegyetemhez kötődő oktatóként, pedagógiai munkássága során számos ifjú tehetséget indított és indít el ma is a hazai és nemzetközi operaénekesi és tanári pályán.  2013-2022 a Magyar Állami Operaház énekmestereként tucatnyi operaszerepet tanított be művészeknek és tartotta karban az ifjú operaénekesek és énekkari művészek hangját.

A Magyar Állami Operaház operanagyköveteként évente 50-60, az opera műfaját népszerűsítő előadást tartott (2014-2022) és tart ma is országszerte, külföldi meghívásoknak is eleget téve (Szlovákia, Románia, Szerbia, Anglia).

Szerteágazó munkássága mellett ma is aktívan énekel, hazai és külföldi koncerteken: (2019), Sanghaiban (2019), Londonban (2021), Bayreuthban (2022), Helsinkiben (2022) koncertezett az utóbbi időben, 2022. december 2-án a Heraklioni Művészeti Fesztiválon ad szólókoncertet.

Mesterkurzusok oktatója európai, amerikai és kínai egyetemeken. Rendszeresen zsűrizik hazai és nemzetközi énekversenyeken.  Több versenygyőztes tanítványa is van, növendékei közül többen szerepelnek itthoni és külföldi operaszínpadokon.

Az általa 1998-ban alapított, Szegeden 26 éve folyamatosan megrendezett Simándy József Énekverseny, amelynek jelenleg is művészeti vezetője és versenyigazgatója, mára hazánk legnagyobb hagyományú énekversenyévé vált és 2018-ban, kulturális örökségünk részévé nyilvánítva, bekerült a Nemzeti Értéktárba. Sokat tesz az ifjú énekesek pályaindulásának elősegítéséért, a Simándy-verseny díjazottjai az elmúlt évben több külföldi magyar kulturális intézettől is kaptak koncertlehetőséget Londonban, Bécsben, Beogradban és Helsinkiben.

Tanári, pedagógiai munkásságáért kapott kitüntetései:

  • Jubileumi Emlékérem „Kiemelkedő Oktatói és Művészi teljesítményéért” (2010)
  • Kitüntetés „Kiemelkedő Iskolateremtő Tevékenységéért” (2015)
  • Rektori Elismerő Oklevél „Nemzetközi hírű művészi munkája és a Zeneművészeti Kar növedékei iránt elkötelezetten és odaadóan végzett oktatói tevékenysége elismeréseként” (2016)

 

A rendezvény meghívója ide kattintva megtekinthető.