Magyar tudományos akadémia

Szegedi területi bizottsága

Az igazi „Halál 50 órája”. Az ardenneki német offenzíva 75. évfordulója

Előadás
17.00 óra – 110 előadóterem

Dr. Horváht Ferenc jogász Az igazi „Halál 50 órája”. Az ardenneki német offenzíva 75. évfordulója című előadása

„A II. Világháború utolsó előtti nagy „végjátéka” volt az 1944. december 16-án nyugati irányba, a belgiumi Ardennek-hegységen keresztül megindult német offenzíva, amely kezdeti sikerei után nagyon rövid idő alatt kifulladt; bár a német csapatokat végül csak 1945. január 18-ra sikerült mindenütt visszaszorítani a támadás előtti kiindulási vonalai mögé.
Az akció azonban olyan váratlanul érte az addig folyamatos előretörésben lévő szövetségeseket, hogy egymagában akkora veszteséget okozott a nyugati hadszíntéren harcoló angol-amerikai haderőnek, mint amit a partraszállás óta eltelt addigi 5 hónapban összesen elszenvedtek. A németek által lerohant – főképp amerikai – csapatok bátor és hősies ellenállása megakadályozta a német hadműveleti tervek kibontakozását, s az offenzíva visszavetése már előkészítette a Harmadik Birodalom rövidesen bekövetkező végét.

Az egykori események helyszínén a belga lakosság azóta is fenntartja a szövetségesek hősiességének emlékét. Az események 75. évfordulóján is nagyszabású rendezvényeken elevenítették fel ezt.

Mostani előadásom a képes élménybeszámoló mellett kitér az offenzíva egyes katonai kérdéseire is. Szeretettel várok mindenkit, aki kíváncsi a jó példára, hogy hogyan lehet békével fenntartani a háború emlékezetét.”

szervezi: SZAB Filozófiai és Történettudományi Szb., Közéleti Kávéház

kapcsolattartó: Hekáné Dr. Szondi Ildikó, a Közéleti Kávéház Kuratóriumának titkára – e-mail:szondiildi@gmail.com