Magyar tudományos akadémia

Szegedi területi bizottsága

60 perc a szem körül

Tudományos előadás
17.00 óra – 110 előadóterem

Prof. Dr. Pető Tünde - 60 perc a szem körül

Pető Tünde Szegeden nőtt föl, és tanult szemésznek. Jelenleg szemész professzor Belfastban a Queen’s University Orvosegyetemen. Főleg a cukorbetegség és az öregkori szemfenéki degeneráció kutatásán és ellátásán dolgozik. Élete során dolgozott Olaszországban, Ausztráliában és Londonban, mielőtt Belfastba érkezett. Érdeklődése középpontjában a beteg-centrikus kutatás áll, melyet széleskörű nemzetközi együttműködésben végez szemészekkel és alaptudománnyal foglalkozó kutatókkal együtt, valamint az, hogy az egészséges látás érdekében mi függ tőlünk és mi függ az orvostudományon. Egyik kihívó kérdése, hogy mit együnk, hogy jobban lássunk, és mi más segít abban, hogy a gyakori szembetegségek által okozott látásromlást csökkenteni tudjuk?

2020-tól még szorosabb együttműködést alakít ki a Szegedi Tudományegyetem Szemészeti Klinikájával a novemberben aláírt együttműködési egyezmény segítségével. Remélhetőleg más részlegek is csatlakoznak a kutató- és oktatómunkához!

30 éves szemészeti gyakorlathoz tartozó szem körüli kirándulásaihoz hozzátartoznak a Föld körüli gyakori utazások is, hiszen Pető Tünde a Brit Nemzetközösség számos országában is dolgozik, felelős a cukorbetegek szemészeti ellátásának megszervezésében és segítésében Afrikában, a Karib-szigeteken és Ázsia számos részeiben. Ezek, és hasonló „kirándulások” juttatták el Dr. Petőt a Szegedi Tudományegyetemről a londoni St. James Királyi Palotába, az EU üléseire Brüsszelbe, az angol és számos más ország parlamentjébe!”

szervezi: Közéleti Kávéház

kapcsolattartó: Hekáné Dr. Szondi Ildikó – e-mail: szondiildi@gmail.com