Magyar tudományos akadémia

Szegedi területi bizottsága

Ellátni már, hová a madár sem jár

Tudományos előadás
18.00 óra – 217 előadóterem

Dr. Villányi Zoltán (SZTE TTIK Biokémia és Molekuláris Biológia Tanszék) előadása Ellátni már, hová a madár sem jár címmel

„Hiszen mindig el is láttunk. Elég volt csak felnézni a Holdra. Könnyű megérteni a nagy teleszkópok hogyan mutatják meg nekünk világunk távoli szegleteit, csillagrendszereit.
Azt már nehezebb elképzelni hogyan lehetséges, hogy a rádiótávcsövek a múltba, egészen az Univerzum kialakulásának kezdetéig pillantanak vissza, hiszen ez a visszapillantás egy majdnem végtelen adathalmaz elemzésén keresztül valósulhat meg.  Ugyanígy könnyű elképzelni a mikroszkópok hogyan engednek bepillantást sejtjeink világába, de nehéz megérteni, hogyan ismerhető meg az örökítőanyag, amiből minden élőlény ered. Hogyan lehet, hogy mégis nyitott könyvként olvasunk benne?  Mire tanít bennünket az életről ez a könyv? Lesz folytatása? Miért íródott? Emberi kérdések ezek. Azért lettünk emberek, mert ezen elgondolkodtunk, vagy azért gondolkodunk el ilyesmin, mert emberek lettünk? Leszünk emberből még valamivé? A kérdések egymást szülik, és sorozatuk végtelen, még megválaszoltalanul is. A válaszok csupán hatványozzák a kérdések népes táborát. Mégis egy pillanatnyi megnyugvást jelent egy-egy válasz, és közben a világ is előrehalad vele valamicskét. Előadásomban válaszolni fogok azokra a kérdésekre, amelyekre molekuláris biológusként a legjobb tudásom szerint válaszolni tudok. Elsősorban arról fogok beszélni, hogy hogyan ismerhető meg az élet láthatatlanul parányi világa, és benne az az évmilliók alatt felhalmozott tudás, amelynek mi magunk is veleszületett felhasználói vagyunk. Hogy ennek a tudásnak a programozói szintű ismerete mi minden változást hozott, és hozhat még az életünkbe, már csak néhány általam kiragadott példán keresztül fogok beszélni, közérthetően mutatva be a molekuláris biológia legkorszerűbb és egyben legreménytelibb technológiáit.”

szervezi: Közéleti Kávéház

kapcsolattartó: Dr. Szondi Ildikó, a Közéleti Kávéház Kuratóriumának titkára – e-mail: szondi@juris.u-szeged.hu