Magyar tudományos akadémia

Szegedi területi bizottsága

Halloway János: Rendszerváltó szerelmek

Könyvbemutató
18.00 óra – 110 előadóterem

Közéleti Kávéház

Halloway János: Rendszerváltó szerelmek

A szerző neve írói álnév, de a mai esten megtörténik a leleplezés, annak ellenére, Ő nem ismeretlen a kávéházi közönség számára. Csaknem negyven éve folytat pszichiátriai orvosi praxist. Kiemelt szakterülete a párterápia, amelynek során találkozott a házassági konfliktusok széles skálájával. A kávéház rendszeres látogatói már ráismerhetnek, de akik megőrzik a kávéházi programfüzeteket, még fényképéhez is juthatnak a júniusi programfüzet 18. oldalán.

Most pedig a könyvről és önmagáról a szerző szavaival: „A regényt 2004-ben adta ki a Fekete Sas Kiadó. Akkoriban – igaz, csak szűk körökben – elég nagy vihart kavart. Voltak, akik irodalmi megfontolásból is lelkesedtek érte, mások az egykori Szabó család rádiós sorozat színvonalát emlegették, Ráadásul politikailag kényes témák is elő-előfordultak. Egyik szereplő anyja a következőket vágja fiacskája fejéhez: „Mondhatnak ezek a politológusok akármit (ezek is honnan a búsból bújtak elő, sőt még szaporodtak is, tíz évvel ezelőtt (a 2000-res évek elején, SZ.I.) még egy sem volt belőlük), a Horthy – rendszerben az urak dirigáltak a népnek, a komonizmusban (sic!) a komonisták (sic!) dirigáltak, a demokráciában viszont a demokratáknak kellene dirigálni, ez csak logikus, nem? Na de honnan lennének ebben az országban demokraták, mikor demokratákat csak a demokrácia nevel? Erre válaszoljon az ő okos kisfia!” Ám a legnagyobb kíváncsiságot mégis az váltotta ki, vajon kicsoda a szerző. Ugyanis a fülszövegből világosan kiderült, hogy hogy a Halloway János irodalmi álnév. Tandori Dezső egyszerűen megoldotta a kérdést: Ki az író? Lehet, hogy ismert ember tréfál velünk? Lehet, hogy egy elsőkönyves mester? Nem mindegy? Íme! Itt van e könyv, itt van ez a regény! Egykori önmagunk levonata egy letehetetlen könyvben, humorral, öngúnnyal, szatírával, ahogyan túlélni lehet, lehetett.” A szerző – elárulhatjuk – szegedi. Egyetem után került Budapestre, majd öregkorára visszaköltözött szülővárosába, akinek nagyon sokat köszönhet. Itt írt még négy regényt, amiből az egyik ez év februárjában jelent meg, a másik szeptemberben jelenik meg, a fennmaradó kettő még kiadóra vár.”

Az utolsó mondatra szinte rímelnek az értő kritikus Weéry Imre sorai: „Halloway János, akár ezen a néven, akár másikon úgyis további regényekkel fog megörvendeztetni bennünket a jövőben. Az alapvető intellektualizmus megkülönbözteti teljesítményét átlagos bestsellereinktől.”

Beszélgetőtárs: Dr. Szalay István matematikus

szervezi: Közéleti Kávéház

elérhetőség: Dr. Szalay István, a Közéleti Kávéház Kuratóriumának elnöke – e-mail: szalay@jgytf.u-szeged.hu