Magyar tudományos akadémia

Szegedi területi bizottsága

Szegedi tehetségek utazási élménybeszámolója


17.00 óra – 110 előadóterem

Közéleti Kávéház Szegedi tehetségek utazási élménybeszámolója sorozat:

Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány 16 éve óta több millió forint ösztöndíjjal és sok szolgáltatást nyújtva támogatja a fiatal szegedi tehetségeket, akik körbeutazták a világot. A tehetségek vetítéssel illusztrált előadásokat tartanak szép és izgalmas utazási élményeikről hónapról-hónapra, amelyeken a Közéleti Kávéház közönsége megismerheti a világ csodálatos országait, városait és természeti szépségeit.

21. Program: Dr. Fiser Béla PhD, Sófi-ösztöndíjas biofizikus élménybeszámolója Baszkföldről (San Sebastian)

„Spanyolországról általában mindenkinek a tengerpart, napsütés és pálmafák jutnak eszébe… Az előadás során az Ibériai-félsziget egy teljesen más arcát ismerhetjük meg: a dombokkal tűzdelt, kicsit esős, s néha borongós Baszkföldet.
2013-2016 közötti időszakban majdnem 3 évig éltünk Baszkföldön feleségemmel San Sebastiánban, ahogy a helyiek mondják Donostia-ban. Ez idő alatt Baszkföld számos csodájával ismerkedhettünk meg, s ezeket szeretném az előadásom során bemutatni. Szeretnék betekintést nyújtani a baszkok életébe, s szeretném megmutatni Európának ezt a kicsiny, de annál sokszínűbb csücskét, ahol a hegyek a tengerbe szaladnak, az emberek egy olyan bonyolult nyelvet beszélnek, ami a magyarral is felveszi a versenyt, s ahol nem a Mikulás, hanem Olentzero hozza az ajándékot a gyerekeknek.”

 

 

szervezi: Közéleti Kávéház

kapcsolattartó: Hekáné Dr. Szondi Ildikó – e-mail: szondi@juris.u-szeged.hu