Magyar tudományos akadémia

Területi Akadémiai Bizottságok Titkársága

Összefoglaló az MTA Területi Akadémiai Bizottságok Éves Közgyűlésének eseményeiről

2019. február 18.-án Pécsen kezdődtek és február 22.-én Veszprémben zárultak az MTA Területi Akadémiai Bizottságok által megrendezett éves Közgyűlések programjai, melyek a korábbi évek hagyományait követve érdekes előadásokkal, neves előadókkal, tartalmas rendezvényekkel várták a látogatókat. Köszöntőjében az Akadémia minden vezetője kitért az Innovációs és Technológiai Minisztérium munkatársaival folytatódó tárgyalásokra, a megbeszélések eddigi eredményeire.

Február 18-án Vékás Lajos, az Akadémia alelnöke köszöntötte a Pécsi Akadémiai Bizottság Közgyűlésének meghívott látogatóit.

 

 Lénárd László, PAB elnök 2018. évi tevékenységről és a 2019. évi tervekről szóló beszámolója után Pálné Kovács Ilona tartott előadást „Regionális fejlődés és kormányzás” címmel.

 

 

Február 19-én Török Ádám, az Akadémia Főtitkára nyitotta meg a Miskolci Akadémiai Bizottság Közgyűlését.

 

 

Köszöntője után Főtitkár úr átadta a szót Roósz András MAB elnök úrnak, Berkő Péter MAB alelnök úrnak, Csák Csilla MAB tudományos titkárnak, hogy tartsák meg beszámolójukat. Ezt követően a 16 szakbizottság elnöke is összegezte 2018. évi tevékenységét. A Közgyűlést Szabó Miklós „A jogtudomány tudományossága” című előadása zárta.

 

Debrecenben Lovász László az Akadémia elnöke köszöntötte a február 20-ai Közgyűlés résztvevőit. Elnök úr az ITM és Akadémia között folyó tárgyalások kapcsán reményét fejezte ki egy mindenki által elfogadható, közösen vállalható megoldás iránt. Lovász László hangsúlyozta, egy kis országban az alapkutatások világszínvonalra emelésével lehet védekezni az elszigetelődéstől.

 

 

 Elnök úr gondolatai után E. Kövér Katalin számolt be a „Molekulaszerkezet, dinamika és kölcsönhatás az NMR spektroszkópia tükrében” címmel, illetve „Fókuszban az Erbb2: a sejtbiofizikától az immunterápiáig” címmel Szöllősi János tudományos előadását hallhatták az érdeklődők az emlő tumor kezelésének összetett mechanizmusáról. Ezt követően a közgyűlésen díjátadások következtek, majd az érdeklődők megtekinthették Sándor Margit fotográfus kiállítását „A Transzibériai expresszel Moszkvától a Bajkál tóig”.

 

 

Szegeden február 21-én Bokor József, az Akadémia alelnöke üdvözölte a megjelenteket.

  

Fülöp Ferenc, SZAB elnök és Görög Márta, SZAB tudományos titkár 2018. évi munkát összegző előadásuk után Gergely Árpád László „Gravitációs hullámok felfedezése és a 2017-es Fizikai Nobel-díj” című előadása várta az érdeklődőket, majd a SZAB 2018. évi Médiapályázatának elismertjeit díjazták.

 

 

2018. február 22-én Veszprémben Skodáné Földes Rita, a VEAB alelnöke nyitotta meg a 46. Közgyűlés programjait.

 

Pósfai Mihály, VEAB elnök beszámolójában kitért arra, hogy az Akadémia működése során többször is válságba került, de különböző mecénások támogatása mindig megsegítette.

 

 Elnök úr beszámolója után a veszprémi Lovassy Gimnázium érettségiző diákjai Chopin H-moll szonátáját adták elő zongorán, majd Orbán László tartott tudományos előadást „Hal genomika- a laborból az úszó farmra” címmel.

Minden helyszínen tartalmas évértékelőkkel, beszámolókkal, tudományos előadásokkal, színvonalas kulturális kísérő rendezvényekkel, díjátadásokkal várták a látogatókat.

Bővebben az alábbiakban olvashatnak a Közgyűlésekről:

Debreceni Akadémiai Bizottság

Miskolci Akadémiai Bizottság 

Pécsi Akadémiai Bizottság

Szegedi Akadémiai Bizottság

Veszprémi Akadémiai Bizottság