Magyar tudományos akadémia

Pécsi területi bizottsága

Területi Akadémiai Bizottságok Találkozója a PAB székházában

A Magyar Tudományos Akadémia területi bizottságainak vezetői 2015. május 29-én tartották értekezletüket a Pécsi Akadémiai Bizottság székházában. A tanácskozást jelenlétével megtisztelte Lovász László, az MTA elnöke is. A hazai területi bizottságok, valamint a kolozsvári területi bizottság elnökei, titkárságvezetői és a meghívott vendégek mellett az értekezleten első alkalommal részt vett a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács elnöke és Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács alelnöke is.


Roósz András soros elnökségi képviselő, a MAB elnöke megnyitóját és Lovász László elnök úr köszöntőjét követően a területi bizottságok elnökei adtak beszámolót a bizottságok elmúlt évi tevékenységéről és aktuális terveiről. Ezt követően Kőnig Marianna, a Területi Akadémiai Bizottságok Titkárságának igazgatója ismertette az intézmény fontos eredményeit és folyamatban lévő feladatait, majd Kosztolányi György, a PAB elnöke vezetése mellett a tanácskozás megtárgyalta a közös programok, projektjavaslatok megvalósítási lehetőségeit.


Kocsis Károly, a Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság elnöke „A Kárpát-medencei magyar tudományosság integrációja, az Akadémia határon túli testületi szervezetei: célok és feltételek” című előadásán keresztül mutatott rá a határon túli magyar tudományosság aktuális nehézségeire, helyzetére. Ezt követően a határon túli szervezetek adtak tájékoztatást a munkájukról, majd a bizottságokat érintő egyéb témák felvetése, megbeszélése volt napirenden.


A sikeres tanácskozást kulturális program zárta, a résztvevők a Zsolnay Kulturális Negyedbe tettek látogatást.