Magyar tudományos akadémia

Pécsi területi bizottsága

Smart City – a jövő lehetősége?

Tájékoztató az MTA Pécsi Területi Bizottság Tér- és Településtudományi Munkabizottsága és az Építési-építészeti és Műszaki Szakképzési Munkabizottság közös üléséről

Smart City – a jövő lehetősége?
Tájékoztató az MTA Pécsi Területi Bizottság Tér- és Településtudományi Munkabizottsága és az Építési-építészeti és Műszaki Szakképzési Munkabizottság közös üléséről
Az MTA Pécsi Területi Bizottság Tér- és Településtudományi Munkabizottsága és az Építési-építészeti és Műszaki Szakképzési Munkabizottság 2015. június 2-án közös ülésén vitatta meg a „Smart City” témakört, hangsúlyozottan annak dél-dunántúli aspektusait.
A rendezvénynek a Szentágothai János Kutatóközpont adott helyet. A Központ elnöke, Kovács L. Gábor professzor úr nyitotta meg a rendezvényt, bemutatva a Kutatóközpont gyors fejlődését, eddigi eredményeit, kutatócsoportjait, melyek között szerepel a Smart City témával foglalkozó team is.
Bachmann Bálint, a PTE Műszaki és Informatikai Kar dékánja rendkívül izgalmas témát - a smart technológiák megjelenését az általa vezetett karon az oktatásban és a kutatásban - mutatott be részletesen.
Lados Mihály, az MTA Közgazdasági és Regionális Tudományos kutatóközpont osztályvezetője, a téma legnagyobb hazai áttekintéssel bíró szakértője a Smart City megjelenését az új városfejlesztési irányok tükrében vázolta fel.
Az ülés résztvevői teljes áttekintést kaptak a régió három megyei jogú városa városfejlesztési társaságának vezetőitől a 2014-2020-ra vonatkozó smart városfejlesztési törekvésekről, projektekről. Szekszárd esetében Kerekes László, Kaposvárról – kiegészítve egy 2050-ig megfogalmazott, 100 %-os megújuló energia bázisra való törekvéssel – Szabó Zoltán, Pécs tekintetében pedig Merza Péter ismertette a következő fejlesztési periódus Integrált Településfejlesztési Programba foglalt törekvéseit. .
Rendkívül érdekes volt az, hogy lehetőség nyílt annak összevetésére, hogy a nagyságrendjében, lélekszámában jelentősen eltérő Szekszárd, Kaposvár és Pécs saját adottságai tükrében miként értelmezi a Smart City fogalmát és hogyan alakítja ki – sikeresen - az ehhez kapcsolódó projektjeit.
Az ülésen bemutatott prezentációkat ajánljuk minden érdeklődő szíves figyelmébe, melyek itt tekinthetők meg.

Pécs, 2015. június 10.

Dr. Kovács Katalin                   Kovács Zoltán
        elnök                                  titkár
PAB Tér- és Településtudományi Munkabizottság