Magyar tudományos akadémia

Pécsi területi bizottsága

A régióban megvalósuló „Zöld város” fejlesztési projektekről tartott szakmai megbeszélést 2019. június 5-i ülésén a PAB Tér- és Településtudományi Munkabizottsága

A régióban megvalósuló „Zöld város” fejlesztési projektekről tartott szakmai megbeszélést 2019. június 5-i ülésén a PAB Tér- és Településtudományi Munkabizottsága

 

A Kormány a Partnerségi Megállapodásban célul tűzte ki a városi környezetjavító intézkedéseket, valamint a gazdaságfejlesztési beavatkozásokat.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból finanszírozott Zöld város kialakítási projektek olyan infrastruktúra-fejlesztéseket valósítanak meg, amelyek javítják a települések általános környezeti állapotát, segítik a település fenntartható fejlődési pályára állítását, a beruházások során olyan technológiák, módszerek kerülnek alkalmazásra, amelyek környezet- és természetvédő módon biztosítják a megépített infrastruktúra és a település működését. Mindemellett a beruházások támogatják a települések gazdaságfejlesztési céljait, s ezzel is hozzájárulnak a lakosság megtartásához.

A Dél-dunántúli régióban a három megyei jogú város mellett további 26 városi rangú település nyert el forrásokat zöld város fejlesztési projektek megvalósítására, melynek keretében a városok bevont akcióterületein új zöld felületek kerülnek kialakításra vagy a már meglévők revitalizációjára kerül sor. Mindemellett a fejlesztések célja, hogy olyan közösségi terek kerüljenek kialakításra, ahol nem csak a lakóközösségek találják meg a kikapcsolódás és rekreáció lehetőségeit, de akár turisztikai szempontok is érvényesülhetnek, ahol a településekre látogatók szerezhetnek pozitív benyomásokat városaink megújult helyszínein.

A megbeszélésen a megyei önkormányzatok képviselői részéről megtartott átfogó beszámolók mellett Komló, Harkány és Tolna városok képviselői mutatták be impozáns projektjeiket. A fejlesztések nyomán a résztvevők ízelítőt kaphattak Komló egyik meghatározó közterülete a Petőfi tér megújulásáról, Harkányban a Zsigmondy sétány és a kapcsolódó park fejlesztéséről, Tolnán a Duna holtág szabadidős, rekreációs célú megújításáról.

Az ülés igazolta a szervezők azon elgondolását, mely szerint helye van a régió területfejlesztésben érintett szakemberei közös gondolkodásának, a disszeminációnak, ahol a szakemberek egymás fejlesztéseinek megvalósítása során szerzett tapasztalataiból tanulva segíthetik saját projektjeik sikeres megvalósítását.

 

Dr. Kovács Katalin

elnök

Kovács Zoltán

titkár

Tér- és Településtudományi Munkabizottság