Magyar tudományos akadémia

Pécsi területi bizottsága

A Pécsi Akadémiai Bizottság megtartotta idei éves közgyűlését

A Pécsi Akadémiai Bizottság megtartotta idei éves közgyűlését

Az Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Területi Bizottsága február 24-én tartotta éves közgyűlését a vírusveszély okán hibrid formában.

A Magyar Tudományos Akadémia vezetősége részéről Freund Tamás, az Akadémia elnöke köszöntötte a területi bizottságokat, a közgyűlés résztvevőit videóüzenet formájában. Elnök úr röviden méltatta a területi bizottságok a tudomány közvetítésében, közreadásában betöltött fontos régiós szerepvállalását.  Az országos értékteremtő feladatainkban a közös feladatvállalásban a területi bizottságok partnerei, támaszai és helyi bázisai a tudóstársaságunknak. Elnök úr hangsúlyozta a területi bizottságok az elmúlt esztendőben is jó talajnak bizonyultak, sokszínű és kiváló munkát végeztek. Az idei esztendő terveihez kapcsolódóan Elnök úr elmondta az informatikai fejlesztés tovább folytatódik, s felújításra is bővebb keret áll majd rendelkezésre. A középiskolások egyre bővülő alumni programját tovább folytatja az Akadémia, s már idéntől is készül a tudós társaság 200 éves alapításának közelgő évfordulójára is. Elnök úr záró gondolataiban a kérte a területi bizottságok segítségét a remélhetőleg tudományosan termékeny és lelkiekben gazdagító 2022-es évben is.

Freund Tamás elnök úr köszöntőjét követően Lénárd László akadémikus, a PAB elnöke tette meg beszámolóját a 2021-es évet illetően. Elnök úr kiemelte a Pécsi Akadémiai Bizottság a 2021-es esztendőben is az Akadémia alapszabályában rögzítettek szerint végezte feladatait. Elnök úr beszámolójában részletes ismertetést adott a PAB szervezeti felépítéséről, az osztályszerkezethez hasonló szakbizottsági struktúráról, a tagság összetételéről. A bizottság kiemelt rendezvényeinek sorában megemlítette többek közt a közgyűlést, a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat eseményeit, a Pannon Tudományos Nap c. konferenciát, a Közgazdaság- és Regionális Kutatóközpont két napos workshopját, egy őszi egésznapos néprajztudományi konferenciát. A szakbizottságok tevékenysége mellett külön szólt a PAB határon túli tevékenységéhez köthető történésekről, eseményekről, mint ahogy a PAB Tudós Klub rendezvényiről és a fiatalok a Pécsi Akadémiai Bizottságon programokról is röviden beszámolt. Mindezeken túl Elnök úr röviden az ez évre tervezett programokról is tájékoztatta a közgyűlést, úgy mint a például a május 9-re tervezett Bolyai Ösztöndíj a Dél-dunántúli régióban c. ünnepi tudományos ülésről is.

A közgyűlés egyhangúlag fogadta el Lénárd László elnök úr 2021. évi beszámolóját.

A közgyűlés tudományos előadását  Katona Tamás János professzor úr, az MTA doktora, a PAB alelnöke tartotta „Tévhitek, érvek és ellenérvek a nukleáris energiatermelésről - Biztonsági, környezetvédelmi, gazdasági és politikai vonatkozások” címmel. Az előadó érdekfeszítő előadáson keresztül adott bepillantást a villamosenergia-ellátás helyzetéről Európa és azon belül Magyarország termelési struktúráját vizsgálva. Professzor úr előadásában az atomenergia-termelés volumenét és kockázati tényezőit is összevetette a megújuló és a fosszilis energiahordozók által termelt villamosenergia előállítással. A kitűnő előadás az alábbi linken keresztül tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=4LCTPNZi3Mo