Magyar tudományos akadémia

Pécsi területi bizottsága

A Pécsi Akadémiai Bizottság 2015. november 3-án tartotta a Magyar Tudomány Ünnepe pécsi ünnepi ülését

Beszámoló a Magyar Tudomány Ünnepe 2015 pécsi megnyitójáról

A Pécsi Akadémiai Bizottság a Magyar Tudomány Ünnepe 2015 – „A tudomány evolúciója: a valós és a virtuális világok” mottójú központi rendezvényén több, a régióban dolgozó oktató, kutató vehetett át rangos elismerést.

A Pécsi Akadémiai Bizottság rendezvényeként az MTÜ idei évi ünnepi ülésére 2015. november 3-án került sor a PAB székházában. Az igen nagyszámban megjelentek előtt Kosztolányi György, a PAB elnöke megnyitó köszöntőjében rámutatott, hogy az idei mottó nem csak a tudomány közéleti jelentőségére, hanem a helytelen ismeretszerzésből fakadó áltudományos veszélyekre is utal. A virtuális világgal, az ember manipulálhatóságával szembeni védelem az előítélet-mentes kutatástól, az észleletek kritikus elemzésétől, valamint a tudományetikai elvek maradéktalan érvényesítésétől várható. Lovász László, az MTA elnökének videó-üzenetben elhangzó köszöntője előtt üdvözölte a megjelenteket Bódis József, a PTE rektora is.  

A köszöntők után a tudományos teljesítmény és a PAB életében való aktivitás elismeréseként díjátadásokra került sor. A Pécsi Akadémiai Bizottság elnökségének döntése alapján a PAB legmagasabb díját, az ezüst plakettet Bódis József, a PTE rektora kapta az Egészségakadémia, a PAB elmúlt évtizedének legsikeresebb tudományos rendezvénysorozata szervezéséért, valamint kiemelkedő tudományos teljesítményéért.

Tudományszervezési Díjat vehetett át Vereczkei Lajos, a PTE ÁOK emeritus professzora, aki több évtizede vezeti és szervezi a PAB Tudós Klubot, valamint Schmelzer-Pohánka Éva, a PTE Egyetemi Könyvtár osztályvezetője, aki tevékenységével több kutatócsoport munkájához járul hozzá.

A PAB fiatal kutatóknak járó tudományos díját az idén négy kutató kapta: Bene Krisztián, a PTE BTK Romanisztikai Intézet Francia Tanszékének tanszékvezető adjunktusa, Gaszner Balázs, a PTE ÁOK Anatómiai Intézetének docense, Horváth Györgyi, a PTE ÁOK Farmakognóziai Intézet docense, valamint Takács Attila, a PTE TTK Szervetlen Kémiai Tanszék tudományos munkatársa.

Zsolnay Tudományos Díjban részesült térségfejlesztési tevékenységének elismeréséül Keszi László, a PAB Erdészeti és Vadgazdálkodási Munkabizottságának elnöke. Az Alexandra Tudományos Díjat Kurdi Mária, a PTE BTK Angol Nyelvű Irodalmak és Kultúrák tanszékének egyetemi tanára kapta.

A PAB 2015-ben „pályázat előkészítő pályázat”-ot írt ki az MTA szakmódszertani pályázatára való felkészülés támogatására. III. díjban részesült a Pécsi Tanoda Alapítvány pályázata Interdiszciplináris kutatások előkészítése címmel, valamint a PTE Műszaki és Informatikai Karáról benyújtott Intelligens Impressziók Tere című pályázat. II. díjban részesült a PTE TTK Fizikai Intézetéből benyújtott Innovatív törekvések a tanárképzésben című pályázat, illetve a Mecsekaljai Általános Iskola Jurisics Utcai Általános Iskolájának Tehetséggondozás programja, míg I. díjat kapott a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola a Hittanoktatás megújítását célzó módszertani pályázata, valamint az ELTE TTK Vizuális kultúra szakdidaktikai koncepció című pályázata.

Az ünnepi ülés fő eseményeként Józan Péter, az MTA doktora „Életkilátások és halálozási viszonyok az elmúlt negyedévszázadban Magyarországon” címmel tartott magas színvonalú tudományos előadást. Az élénk érdeklődéssel és figyelemmel kísért, lendületes előadásban Józan Péter részletes adatokat közölt a magyarországi halálozási adatokról.  Ismertetésre került, hogy a különböző szempontok szerinti elemzés szerint a születéskor várható élettartam sajnos az európai átlag alatt van, s aggasztó a női tüdőrák növekedése, ugyanakkor az előadás rámutatott az elmúlt időszak biztató mutatóira is, így a szív- és érrendszeri halálozás folyamatos csökkenésére. Az előadó kiemelte továbbá a főként nőket érintő korlátozott egészségügyi életminőség jelentőségét, és utalt a közeljövő várható jellemzőire is.

Az esemény a PAB székházának fogadóteraszán jó hangulatú beszélgetéssel zárult.